Ξεκινούν τα ραντεβού με τις «νάρκες» της οικονομίας

Ξεκινούν τα ραντεβού με τις «νάρκες» της οικονομίας

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Σε εννιά μέρες από σήμερα, το οικονομικό επιτελείο της νέας αυτοδύναμης κυβέρνησης θα έχει την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών. 

Στις 16 και 17 Ιουλίου οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist κι έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα για κατ' ιδίαν συναντήσεις τους με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Ανάπτυξης. 

Η 3η αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και οι εκκρεμότητες που τεχνηέντως ανέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τώρα βαραίνουν τη νέα κυβέρνηση.

Από πλευράς επείγουσας σημασίας το πρόβλημα της ΔΕΗ και αυτό της γρήγορης απαλλαγής των τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια» ανεβαίνουν στην κορυφή.

Από την πλευρά τους οι «θεσμοί» ανεβάζουν την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας ξεκινώντας από την αποεπένδυσης της ΔΕΗ στους λιγνίτες. Άμεσες λύσεις πρέπει να δοθούν στο θέμα της Εγνατίας Οδού φυσικά του Ελληνικού αλλά και στην ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Αλίμου και των ΕΛΠΕ.

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε ξαφνικά με τις τελευταίες παρεμβάσεις της απελθούσης κυβέρνησης στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ, το περιβόητο Υπερ-Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Μια από τις τροπολογίες της τελευταίας εβδομάδας της προηγούμενης Βουλής, έχει ήδη μπει στο στόχαστρο του βασικού δανειστή της χώρας, του ESM  με αποτέλεσμα ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να δηλώνει ότι  «αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας η τροπολογία που κατατέθηκε αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής των μελών των ΔΣ των θυγατρικών του».

Ο εκπρόσωπος του SSM που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν διαμηνύσει ότι περιμένουν γρήγορες παρεμβάσεις στο θέμα της απαλλαγής των Τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια». Οι συμπληρωματικές δύο προτάσεις, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν, ενώ, παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε ο νέος νόμος Κατσέλη, η εφαρμογή του ξεκίνησε μία μόνο εβδομάδα πριν τις εκλογές και δημιουργεί προβλήματα στη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες…