Ξεκινούν οι διαδικασίες πτώχευσης για την Alitalia

Ξεκινούν οι διαδικασίες πτώχευσης για την Alitalia

Τη διαδικασία πτώχευσης για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία ξεκίνησε η Alitalia, καθώς οι εργαζόμενοι απέρριψαν το ενδεχόμενο περικοπών σε θέσεις εργασίας αλλά και άλλων συμβιβασμών που συνδέονταν με ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης ύψους 2 δισ. ευρώ που στόχευε στη διάσωση της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι μέτοχοι ψήφισαν ομόφωνα για την υποβολή αίτησης για ειδική διοίκηση. Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέσει προσωρινά κονδύλια για να διατηρήσει η εταιρεία τις δραστηριότητές της, ενώ θα διορίσει συμβούλους προκειμένουν να αναστρέψει την πορεία της ή διαφορετικά να διατάξουν την ρευστοποίησή της.

Με την κίνηση αυτή, το διοικητικό συμβούλιο της Alitalia "αναγνώρισε τη σοβαρή οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας", ανακοίνωσε η εταιρεία.

Οι διαχειριστές θα αναλάβουν την επιχείρηση και θα παρουσιάσουν μια νέα στρατηγική που μπορεί να περιλαμβάνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, μειωμένες λειτουργίες και περικοπές θέσεων εργασίας με στόχο να καταστεί η εταιρεία βιώσιμη εντός δύο ετών. Εάν δεν είναι δυνατή η ανάκαμψη, οι διαχειριστές μπορούν να διατάξουν τη διάλυση της εταιρείας.

Η Alitalia, της οποίας κύριοι μέτοχοι είναι η Etihad Airways PJSC με έδρα το Αμπου Ντάμπι αλλά και ιταλικές τράπεζες, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εξαντλήσει όλες τις επιλογές, αφότου οι εργαζόμενοι απέρριψαν ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης που περιλάμβανε την περικοπή 1.600 θέσεων εργασίας.