Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στον IT4gov, για καινοτόμες εφαρμογές στη δημόσια διοίκηση

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στον IT4gov, για καινοτόμες εφαρμογές στη δημόσια διοίκηση

Άρχισε από σήμερα και ολοκληρώνεται στις 17 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής προτάσεων για τη συμμετοχή στον 1ο διαγωνισμό IT4gov για την ανάδειξη και αξιοποίηση πρωτότυπων εφαρμογών βασισμένων στις νέες τεχνολογίες που θα στοχεύουν στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών από τη δημόσια διοίκηση.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό, τον οποίο οργανώνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, είναι ανοικτή και μπορούν να λάβουν μέρος φυσικά πρόσωπα μεμονωμένα ή οργανωμένα σε ομάδες και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Στόχος του διαγωνισμού, ειδικότερα, αποτελεί “η εξεύρεση καινοτόμων υπηρεσιών που δεν διατίθενται στην αγορά και στοχεύουν στη δόμηση νέων εναλλακτικών μοντέλων απλούστευσης διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση και αποτελεσματικών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα προσφέρουν πρωτοπόρες λύσεις, παρέχοντας αξιοποιήσιμες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις”.

Οι εφαρμογές που αναζητούνται θα πρέπει να βελτιώνουν τις υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος στους πολίτες και ενδεικτικά αναφέρονται οι θεματικές ενότητες: Σχέσεις Κράτους – Πολίτη, Διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης, Διαδικασίες εσωτερικής επικοινωνίας και εργασιών (Back office), Αξιοποίηση διαθέσιμων ανοιχτών δεδομένων για την προσφορά Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας ή/και την εξέλιξη των υφιστάμενων Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών, κλπ.

Από την τελική επιλογή των προτάσεων, θα προκύψουν τρεις νικητές, οι οποίοι θα βραβευθούν με 4000€ το πρώτο βραβείο, 2000€ το δεύτερο και 1000€ το τρίτο. Το δημόσιο έχει το δικαίωμα εξαγοράς εφαρμογών που θα βραβευθούν η κάθε μία με το ποσό των 10.000 ευρώ.

Το υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι θα βοηθήσει τους βραβευθέντες προκειμένου να αναζητήσουν συνεργασίες και να επιδιώξουν συνέργειες με εξειδικευμένους φορείς/επιχειρήσεις ικανούς να αναπτύξουν περαιτέρω την εφαρμογή. Ταυτόχρονα θα μεριμνήσει για τις απαραίτητες συνέργειες των συμμετεχόντων με τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου για την αξιοποίησή της.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να αναζητηθούν στους όρους συμμετοχής του διαγωνισμού οι οποίοι βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα www.ydmed.gov.gr.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ