Ξεκινά το ΣΔΙΤ ύψους 120 εκατ. ευρώ για τα δικαστικά μέγαρα

Ξεκινά το ΣΔΙΤ ύψους 120 εκατ. ευρώ για τα δικαστικά μέγαρα

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το κτηριακό έργο ΣΔΙΤ που αφορά στην κατασκευή και αναβάθμιση δικαστικών μεγάρων. Το νέο έργο ύψους 120 εκατ. ευρώ τρέχει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και  αφορά στην ανέγερση των δικαστηρίων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και στην ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης. 

Το έργο είναι μέρος του cluster των 12 δικαστικών μεγάρων ανά την επικράτεια, που έχουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 300 εκατ.ευρώ και είχε εγκριθεί από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ.Καραμανλής υπέγραψε τη σχετική απόφαση και στην ουσία διενεργείεται διεθνής διαγωνισμός μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου και πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.  

Το αντικείμενο της προς ανάθεση  Σύμβασης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αφορά στη μελέτη, στη χρηματοδότηση, στην κατασκευή, στην ασφάλιση και στη συντήρηση των τριών μεγάρων σε Κιλκίς, Έδεσσα και Σέρρες, καθώς και του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει η απόφαση, ο γενικός σχεδιασμός του έργου βασίζεται πρωτίστως στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών στις εν λόγω πόλεις.

Ο σχεδιασμός των νέων κτηρίων έχει γίνει με γνώμονα την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες.

Η σύμβαση σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραφεί εντός του επόμενου έτους, ενώ προβλέπει τρία χρόνια κατασκευαστικής περιόδου και 27 χρόνια λειτουργίας και συντήρησης των δικαστικών μεγάρων από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης.  Με την υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται:

  • η κάλυψη των αναγκών σε χώρους που στη υφιστάμενη κατάσταση απουσιάζουν,
  • ο εκσυγχρονισμός για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών,
  • η αποκατάσταση στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτήρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, καθώς και κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων,
  • η αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων που θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία των προσφερόμενων υπηρεσιών της δικαιοσύνης προς τους πολίτες,
  • η συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένη σε ακατάλληλα ακίνητα στο Κιλκίς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσεχές διάστημα αναμένεται να «ξεμπλοκάρουν» δύο ακόμη διαγωνισμοί, συνολικού προϋπολογισμού 190,28 εκατ. ευρώ. Αφορούν μεταξύ άλλων στην ανέγερση δικαστικών μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων, καθώς επίσης και στην ανέγερση δικαστικών μεγάρων στη Λαμία και το Βόλο.