Ξεκινά η διαπραγμάτευση του ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα

Ξεκινά η διαπραγμάτευση του ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα

Ξεκινά τη Μεγάλη Πέμπτη η διαπραγμάτευση στο ελληνικό χρηματιστήριο του μεγάλου ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα. Θα εισαχθούν 120.000 ομολογίες με κωδικό διαπραγμάτευσης «ΓΕΚΤΕΡΝΑΟ1» και με λατινική γραμματοσειρά «GEKTERNAB1».

Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των ομολογιών είναι 1.000 ευρώ εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της και ίση με την τιμή διάθεσης που καθορίστηκε από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους της Δημόσιας Προσφοράς βάσει της διαδικασίας του Βιβλίου.

Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 249,2 εκατ. ευρώ, ενώ η ευρεία ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί η Δημόσια Προσφορά κατά 2,08 φορές και το σύνολο των συμμετεχόντων επενδυτών να ανέλθει σε 4.653! Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 3,95% όπως και το επιτόκιο.

Πώς έγινε η κατανομή

Συνολικά 78.000 ομολογίες κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές και 42.000 ομολογίες σε Ειδικούς Επενδυτές. Οι Ανάδοχοι έλαβαν 11.969 ομολογίες.

Οι Ομολογίες που κατανεμήθηκαν βάσει της έγκυρης ζήτησης που εκδηλώθηκε είναι οι εξής:

(α) 78.000 Ομολογίες (ποσοστό 65,00%) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 147.450 Ομολογιών για τις οποίες εκδηλώθηκε ζήτηση, δηλαδή ικανοποιήθηκε το 52,90% της ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών.

(β) 42.000 Ομολογίες (ποσοστό 35,00%) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 87.620 Ομολογιών για τις οποίες εκδηλώθηκε ζήτηση, ήτοι ικανοποιήθηκε κατά μέσο όρο το 47,93% της ζήτησης σ'' αυτή την κατηγορία επενδυτών.

Επίσης, από τις 42.000 Ομολογίες που κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές, οι Ανάδοχοι έλαβαν για δικό τους λογαριασμό 11.969 Ομολογίες ως ακολούθως:

Τα έσοδα και που θα διατεθούν τα ποσά

Τα έσοδα του ομολόγου έφτασαν στα 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο ανώτερο επίπεδο που είχε οριστεί, ενώ οι δαπάνες έκδοσης εκτιμάται ότι θα φτάσουν έως και τα 2,902 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια.

Από τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια, θα υπάρξει η εξής κατανομή:

(α) Ποσό 64.642.734 θα διατεθεί άμεσα (εντός δύο μηνών από την είσπραξη των αντληθέντων κεφαλαίων) για τη μερική προπληρωμή του από 01.12.2017 τραπεζικού ομολογιακού δανείου κεφαλαίου ύψους 193.947.597 ευρώ.

(β) Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί εντός τριετίας από την είσπραξη των αντληθέντων κεφαλαίων (2018?2020) ως ακολούθως:

* Κατά το ήμισυ από την εταιρεία ή, μέσω ενδοομιλικού δανεισμού ή αυξήσεων μετοχικού
έως 70% για την άμεση ή έμμεση (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή/και δανεισμού, ο οποίος κατά τη λήξη του θα μετατραπεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) συμμετοχή σε έργα που πραγματοποιούνται μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ ή συμβάσεων παραχώρησης.

Συμβάσεις που δεν είναι σήμερα «κλειδωμένες» και υπογεγραμμένος, αλλά θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στη μητρική και τις θυγατρικές της.

* Έως 20% για τη συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τέρνα Λευκόλιθοι στην οποία η ΓΕΚ Τέρνα συμμετέχει άμεσα με ποσοστό 51,02% και έμμεσα με ποσοστό 48,98%.

* Το υπολειπόμενο ποσό για τη χρηματοδότηση (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή και δανεισμού, ο οποίος κατά τη λήξη του θα μετατραπεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) επενδύσεων στους λοιπούς τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου και των θυγατρικών του.

* Κατά το έτερο ήμισυ, για την κάλυψη αναγκών της εταιρείας σε κεφάλαιο κίνησης, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης τραπεζικού δανεισμού (διευκρινίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν επιστροφές κεφαλαίου και διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους της εταιρείας).