Ξεκινά διαδικασία πώλησης της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος από τον όμιλο Ελλάκτωρ

Ξεκινά διαδικασία πώλησης της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος από τον όμιλο Ελλάκτωρ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ξεκινούν διαδικασίες για την πώληση του 64,5% της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Ελλάκτωρ ανέθεσε στις Εθνική Χρηματιστηριακή και Axia να «τρέξουν» διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της ενεργειακής θυγατρικής.

Ως γνωστόν εδώ και πολλούς μήνες υπήρχε το σενάριο πώλησης της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ενώ υπήρχαν διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένο επενδυτή.

Όμως, αποδεικνύεται ότι στην αγορά υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για την εταιρεία και δεν είχε λογική η διαπραγμάτευση με έναν και μόνο ενδιαφερόμενο για πάνω από έξι μήνες.

Κρίθηκε πως μέσω κανονικής διαγωνιστικής διαδικασίας θα αναδειχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσφορά η οποία θα τεθεί εν συνεχεία προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ομίλου της Ελλάκτωρ.

Και τούτο διότι η Άνεμος αποτελεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορεί να πωληθεί με μια απλή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κρούσεις για υψηλότερες προσφορές από αυτές που είχαν συζητηθεί με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Η μετοχή της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος ξεχώρισε σήμερα στο χώρο του Mid Cap καθώς έκλεισε με άνοδο 3,39% στα 1,83 ευρώ με όγκο 59.171 τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 151 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 22 Ιουλίου 2014 και έκτοτε έχει ανοδική πορεία.

Η έκθεση της Euroxx

Σε έκθεσή της την Πέμπτη η Euroxx Χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος από τα 1,8 ευρώ στα 2,30, διατηρώντας παράλληλα σύσταση «overweight».

Οι αναλυτές αποδίδουν τη σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου για την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στις δυναμικές κινήσεις που κάνει στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η εισηγμένη, καθώς η συνεχώς αυξανόμενη εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας αναμένεται να οδηγήσει σε ισχυρή ενίσχυση των κερδών.

Έως το 2020 οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 457 MW (σχεδόν διπλάσια από αυτή του 2017), εκτιμώντας ότι τότε θα φτάσει σε καθαρές πωλήσεις 107 εκατ. ευρώ, EBITDA 78 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 32 εκατ. ευρώ, με μέση ετήσια άνοδο από το 2017 έως το 2020 στο 39%!

Υπενθυμίζεται πως ο κύκλος εργασιών της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος το 2017 διαμορφώθηκε στα 49,7 εκατ. ευρώ έναντι 45,2 εκατ. ευρώ το 2016, μια αύξηση 9,9%.

Κατ' αναλογία, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 33,4 εκατ. ευρώ, έναντι 31,3 εκατ. ευρώ για το 2016, σημειώνοντας αύξηση 6,7%, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) αυξήθηκαν οριακά (2,8%) σε 22,1 εκατ. ευρώ έναντι 21,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για το 2016.

Αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι του 2014 (κατά την εισαγωγή στο Χ.Α.) η εταιρεία βρισκόταν στην πέμπτη θέση μεταξύ των εταιρειών αιολικών πάρκων με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ στην Ελλάδα, ενώ μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου με το οποίο εισήλθε στο Χ.Α., τέσσερα χρόνια μετά, κατατάσσεται πλέον δεύτερη στην Ελλάδα μετά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.