Ξεκάθαρο αποτέλεσμα  θέλει η αγορά στις Ευρωεκλογές

Ξεκάθαρο αποτέλεσμα θέλει η αγορά στις Ευρωεκλογές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Έχοντας πληρώσει πολύ ακριβά το... μάρμαρο του λαϊκισμού από το 2015 και εντεύθεν, με επικίνδυνους πειραματισμούς, εκβιασμούς στο κενό και ακραίους τυχοδιωκτισμούς, που έφεραν τη χώρα σε οικονομική και επενδυτική απομόνωση σε μια συγκυρία παγκόσμιας χρηματιστηριακής και επενδυτικής ευδαιμονίας, εύλογα ολόκληρη η εγχώρια αγορά αναμένει από τις εκλογές ένα αποτέλεσμα που θα «μιλά» για την επόμενη ημέρα.

Παρ'' ότι η αγορά γνωρίζει ότι αυτές οι εκλογές δε βγάζουν κυβέρνηση, εντούτοις αυτό που περιμένει είναι ένα ευκρινές αποτέλεσμα που θα σηματοδοτεί την αλλαγή πλεύσης ευρύτερα και μια ιστορική φυγή προς τα εμπρός.

Ασχέτως με το τι έγινε ευρύτερα στην κοινωνία, ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει κάποιες... μακάβριες για την αγορά, την οικονομία και το χρηματιστήριο «πρωτιές» για την 4ετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Capital controls, κλείσιμο χρηματιστηρίου για πέντε εβδομάδες για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης,  δαιμονοποίηση (και διώξιμο) επενδύσεων, δοξασίες για διπλά νομίσματα και «λιώσιμο» τραπεζών, ήταν μεταξύ των αρνητικών... συμπτώσεων αυτής της 4ετίας!

Σε μια εποχή που τα χρηματιστήρια σ'' όλη την υφήλιο πήραν «φωτιά» με το μεγαλύτερο και πιο ανθεκτικό bull market της ιστορίας, η Ελλάδα παρέμεινε σε ιδιότυπη επενδυτική... καραντίνα, ελκύοντας μόνο απειροελάχιστο μερίδιο από την τεράστια παγκόσμια επενδυτική «πίτα».

Μολονότι λοιπόν η αγορά γνωρίζει πως αυτές οι εκλογές δεν ορίζουν αλλαγή διακυβέρνησης, εντούτοις είναι ένα πρόκριμα των εξελίξεων, μια καταγραφή του πως διαμορφώνεται το «μωσαϊκό» της κοινωνίας, ύστερα απ'' όλα όσα έχουν διαδραματιστεί, τόσο αυτή την 4ετία, όσο και ευρύτερα τη δεκαετία της κρίσης.

Εύλογα, ολόκληρη η εγχώρια αγορά αναμένει από τις εκλογές ένα αποτέλεσμα που θα «μιλά» για την επόμενη ημέρα, θα ξεδιαλύνει κατά το δυνατόν τους πολιτικούς συσχετισμούς και θα... δείχνει, τους… νικητές των επόμενων – εθνικών – εκλογών.

Δεν είναι λίγοι όσοι εύλογα την Κυριακή αναμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης ως ένα τελικό «δημοψήφισμα» που θα προεξοφλεί όχι μόνο τον επόμενο νικητή, αλλά πιθανότατα θα μαρτυρά το momentum και το... εύρος της νίκης του.

Άρα, πρόκειται για αποτέλεσμα που δύναται να προλειαίνει το έδαφος για το ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν – σε οικονομικό, επενδυτικό και επιχειρηματικό επίπεδο – τα επόμενα χρόνια. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό για την αγορά, την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.

Εγχώριοι και ξένοι διαχειριστές και επαγγελματίες των επενδύσεων με ευρύτερη όσμωση στο ανοικτό «παιχνίδι» των αγορών παγκόσμια, γνωρίζουν ότι μια αλλαγμένη οικονομική ατζέντα με πολιτικές πιο φιλικές προς τις επενδύσεις και τον ιδιωτικό τομέα, δύναται να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για έλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.

Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι με ημίμετρα, με μεσοβέζικες λύσεις και με μεταρρυθμίσεις που - παρ'' ότι υπογράφονται εντούτοις - υποσκάπτονται και υπονομεύονται εκ των έσω, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Αυτός είναι και ο λόγος της μόνιμης στασιμότητας της Ελλάδας και της καθήλωσης σε  ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι ίδιοι γνωρίζουν πως η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική επανάσταση, ένα γενικευμένο επιχειρηματικό… ξεσηκωμό, ώστε να γίνει ξανά τόπος φιλόξενος για επενδύσεις, επιχειρήσεις, ιδιωτική πρωτοβουλία και επενδυτικά κεφάλαια. Άλλος δρόμος για να ξεκολλήσει από τη μιζέρια η Ελλάδα, να πάψει η εικόνα των κλειστών καταστημάτων και να σταματήσει το brain drain δεν υπάρχει.

Η χώρα χρειάζεται άμεσα, ταχύτατα και με το αίσθημα του κατεπείγοντος πολλά δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων, που μπορούν να αλλάξουν εντελώς, όχι μόνο την ψυχολογία της κοινωνίας, αλλά να επαναφέρουν πιο γρήγορα το ΑΕΠ σε υψηλότερα επίπεδα, με ό,τι θα συνεπάγεται αυτό για την καθημερινότητα των πολιτών.

Η Ελλάδα ήταν και είναι μια πλούσια – από πολλές απόψεις - χώρα, σε μια άκρως ευλογημένη «γωνιά» του πλανήτη. Οι δυνατότητες είναι αστείρευτες. Με τις κατάλληλες (πραγματικές) μεταρρυθμίσεις και με την κοινωνία να έχει ήδη... ωριμάσει μέσα από την εμπειρία τόσων χρόνων κρίσης, η χώρα έχει τη δυνατότητα να σηκωθεί όχι μόνο... λίγο ψηλότερα, αλλά να απογειωθεί.