Ξεκαθαρίζει το τοπίο - Οι ξένοι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στη ΝΔ

Ξεκαθαρίζει το τοπίο - Οι ξένοι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στη ΝΔ

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Για μια νέα εποχή τόσο όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα όσο και την εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στη χώρα μας, κάνουν λόγο ξένοι αναλυτές, σχολιάζοντας την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Θέτουν δε, ως βασικό προαπαιτούμενο για να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη συνετή διαχείριση από την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα έχει μία μεγάλη ευκαιρία να βγάλει τη χώρα από το τέλμα αλλά και το πολύ δύσκολο έργο να την οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα είναι από πολλές απόψεις ιδιαίτερα θετικό για το επενδυτικό κλίμα αφού οι πρόωρες εκλογές δεν συνοδεύονται με ενίσχυση του πολιτικού κινδύνου. Το τοπίο για την επόμενη ημέρα ξεκαθαρίζει, η πολιτική αλλαγή θεωρείται δεδομένη και πλέον το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται κατά κύριο λόγο στη δυναμική που έχει αναπτύξει η Νέα Δημοκρατία για να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας». Αυτό είναι το σχόλιο κορυφαίου αναλυτή ξένου επενδυτικού οίκου, ο οποίος μιλάει στο liberal.gr υπό καθεστώς ανωνυμίας του λόγω του γεγονότος ότι θα ακολουθήσουν επίσημες εκθέσεις για τις πολιτικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την πολύ μεγάλη διαφορά των δύο κομμάτων, η χώρα δείχνει να αποφεύγει τον κίνδυνο επιδείνωσης της δημοσιονομικής της θέσης, που θα υπήρχε στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγαινε σε πρόωρες εκλογές και προσπαθούσε παράλληλα με απεγνωσμένες κινήσεις και νέες παροχές να γυρίσει το αποτέλεσμα. Παρ' όλα αυτά, η επικείμενη έκθεση της Κομισιόν αλλά και οι αναλύσεις των ξένων οίκων αναμένεται να αποτελέσουν «κίτρινη κάρτα» για τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόσθετο βάρος για τη νέα κυβέρνηση.

Τα μηνύματα των επενδυτών για μία εθνική οικονομική στρατηγική με μέτρα φιλικά προς την επιχειρηματικότητα είναι διαδοχικά το τελευταίο διάστημα και πλέον η προοπτική να εφαρμοστούν από την επόμενη κυβέρνηση έρχεται πιο κοντά. Στο εξής, οι αγορές ομολόγων και το χρηματιστήριο αναμένεται να κινηθούν πιο ουσιαστικά, από τη στιγμή που αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό η ορατότητα και περιορίζεται ο πολιτικός κίνδυνος. Υπό μία ακόμη προϋπόθεση: να μη σημειωθεί κάποιο σοβαρό επεισόδιο στις διεθνείς αγορές, κυρίως λόγω εμπορικού πολέμου ή Brexit.

Χαρακτηριστικές ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές σήμερα στη χώρα μας. Ο Ινδοκαναδός Πρεμ Γουάτσα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολύ δύσκολες στιγμές αλλά πλησιάζει σε εκλογές. «Αν η Ελλάδα ακολουθήσει φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές, τότε η χώρα θα έχει τεράστια οφέλη», σημείωσε πριν από λίγες ημέρες ο μεγαλομέτοχος της Eurobank.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη έκθεσή της, η Bank of America Merrill Lynch είχε αναφερθεί στην ιδιαίτερα θετική προοπτική για την Ελλάδα αν υπάρξει μία ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας, αφού πλέον δεν υφίσταται ο κίνδυνος προσφυγής σε πρόωρες εκλογές λόγω της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Οι ξένοι επιπλέον, βλέπουν και μία ακόμη θετική εξέλιξη. Με δεδομένη την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, οι αναλυτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες που πρωταγωνιστούν στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου κλίματος. Τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και η αποδυνάμωση της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο, όμως οι Έλληνες μετά από τόσα χρόνια θυσιών, ύφεσης και αναταράξεων, δείχνουν να στέλνουν ένα διαφορετικό μήνυμα επιλέγοντας μια πιο φιλοευρωπαϊκή πολιτική με έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στον διχασμό.