«Ξεχνάει» τη συμφωνία για το κλίμα, καθώς επιστρέφει στην παραγωγή
Κίνα

«Ξεχνάει» τη συμφωνία για το κλίμα, καθώς επιστρέφει στην παραγωγή

Η στροφή της Κίνας στη βαριά βιομηχανία σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας της μετά το πλήγμα της πανδημίας θέτει σε κίνδυνο την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η Κίνα έχει δεσμευτεί να μειώσει την «ένταση άνθρακα» – την ποσότητα εκπομπών άνθρακα που παράγει ανά μονάδα ΑEΠ – κατά 40% με 45% από το 2005 έως το 2020 στο πλαίσιο της συμφωνίας για το κλίμα που υπογράφτηκε στο Παρίσι το 2015. 

Η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, βρισκόταν σε τροχιά επίτευξης των στόχων της στο τέλος του 2019, ωστόσο οι ζημιές που υπέστη η οικονομία της λόγω της πανδημίας δημιουργούν μεγάλες αμφιβολίες για το αν αυτό θα γίνει τελικά.

Η ποσότητα εκπομπών άνθρακα στην Κίνα είχε μειωθεί το 2019 κατά 18,4% σε σύγκριση με το 2015 και πάνω από 45% σε σύγκριση με το 2005, αναφέρει το Reuters, επισημαίνοντας όμως ότι τα πρώτα σημάδια ήδη δείχνουν πως η Κίνα θα στραφεί σε “βρόμικες” βιομηχανίες και επενδύσεις προκειμένου να επανεκκινήσει την οικονομία της, μετά τα σημάδια επιβράδυνσης που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Τον προηγούμενο μήνα, η παραγωγή χάλυβα έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό ανά μέρα από τον Ιούνιο 2019, ενώ η καθημερινή παραγωγή κάρβουνου και τσιμέντου επίσης ξεπέρασε τον μέσο όρο της προηγούμενης χρονιάς. Η ατμοσφαιρική μόλυνση αυξήθηκε για πρώτη φορά στη διάρκεια του 2020.

“Οι τοπικές αρχές δέχονται πιέσεις να επαναφέρουν την οικονομία στα προηγούμενα επίπεδά της, παρά τον κίνδυνο αυξημένων εκπομπών άνθρακα”, δήλωσε ένας Κινέζος αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.