«Ξέχασαν» τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης

«Ξέχασαν» τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης

Του Προκόπη Χατζηνικολαου

Οι προεκλογικές παροχές και πως αυτές θα λειτουργήσουν προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα του πρωινού καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου αδιαφορώντας για τα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης που ξεκινάει στις αρχές Μαΐου. Από τα 9 προαπαιτούμενα τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα ζητήσει εκ νέου πίστωση χρόνου μεταφέροντας την ολοκλήρωση της για μετά τις ευρωεκλογές.

Βέβαια, τα πράγματα θα δυσκολέψουν περαιτέρω και αυτό καθώς η κυβέρνηση θα βρεθεί με όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις περίπου 10 μονάδες πίσω. Μία τέτοια εξέλιξη θα αναγκάσει το Μαξίμου να ξεχάσει αξιολογήσεις και μεταρρυθμίσεις ρίχνοντας το βάρος της στην αναστροφή του κλίματος με εξαγγελίες προσλήψεων, χορήγηση νέων επιδομάτων, που μπορούν αφενός να προκαλέσουν τους δανειστές της χώρας αφετέρου να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό και τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την αποπληρωμή τμήματος του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα με το αφήγημα ότι «εμείς διώξαμε τους κακούς του ΔΝΤ που θέλουν περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου», αλλά προφανώς ξεχνούν ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να έχει συμβουλευτικό ρόλο βγάζοντας τις εκθέσεις τους μετά από κάθε αξιολόγηση. Ταυτόχρονα ούτε οι Γερμανοί θα επιθυμούσαν να βγει από το παιχνίδι το Ταμείο καθώς θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι είναι περισσότερο διαλλακτικοί ακόμα και στα σημαντικά θέματα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.  

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει το βάρος αυτή τη στιγμή στα λεφτά που μπορεί να μοιράσει. Να μοιράσει δηλαδή τα χρήματα του προϋπολογισμού στις ομάδες εκείνες που φαίνεται ότι του γυρίζουν την πλάτη. Ηδη έχουν δοθεί οδηγίες στα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας και Οικονομικών ώστε  να παρουσιάσουν σχέδιο παροχών τις προσεχείς εβδομάδες.

Για την ιστορία οι νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν εννέα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν το αργότερο έως τα μέσα του 2019 οι οποίες προβλέπουν:

1.  Μία νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκειμένου να πλησιάσουν τις εμπορικές τιμές.

2. Εναρμόνιση με τη σύσταση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.

3.  Ολοκλήρωση του clawback στις δαπάνες υγείας.

4.  Μεταρρύθμιση στα προνοιακά επιδόματα.

5. Επιτάχυνση στις παρεμβάσεις αναφορικά με το Κτηματολόγιο.

6. Ενεργοποίηση του μοντέλου Target στην αγορά ενέργειας.

7. Ολοκλήρωση της αντικατάστασης των μελών ΔΕΚΟ που ανήκουν στο Yπερταμείο σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται.

8. Ιδιωτικοποιήσεις σε Μαρίνα Αλίμου και ΕΛΠΕ.9. Διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης για τη στελέχωση του δημοσίου και ολοκλήρωση των τοποθετήσεων.