Ξέχασαν από τον προϋπολογισμό μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ξέχασαν από τον προϋπολογισμό μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Χωρίς το μέτρο, που κατά την κυβέρνηση θα μπορούσε να συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος, κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017, ο οποίος όμως περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να ξέχασε το «πλαστικό χρήμα» από το κεφάλαιο της φορολογικής πολιτική τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το 2017. Επίσης δεν γίνεται καμία αναφορά στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα taxis, ενέργεια που θα συνέβαλε στον περιορισμό της φοροαποφυγής στον ΦΠΑ.

Με βάση τα ανωτέρω οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, που είχαν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και η διασύνδεση του αφορολόγητου ορίου με την υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές των φορολογούμενων δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η υπεραπόδοση των εσόδων του 2016 οφείλεται και στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι έχουν αυξήσει σημαντικά τη χρήση καρτών στις συναλλαγές τους, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα να εκδίδουν αποδείξεις.Αντί αυτών των μέτρων ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένους φόρους από την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016 και επιπλέον φόρους ύψους 1,4 δισ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 9,17 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 1.161 εκατ. ευρώ έναντι του 2016, λόγω κυρίως της αναμόρφωσης της φορολογίας εισοδήματος.

Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 15,476 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 769 εκατ. ευρώ έναντι του 2016,ενώ οι φόροι κατανάλωσης θα διαμορφωθούν στα 9,οι νέοι φόροι ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν:

1. Από την αύξηση των συντελεστών της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος (και της κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια ) και την μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης (1,38 δισ. ευρώ).
2. Από την αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας (12,5 εκατ. ευρώ).
3. Από την πλήρη εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 24%, καθώς εφαρμόστηκε από τον Ιούνιο του 2016, (218,4 εκατ. ευρώ).
4. Από την αύξηση του φόρου εισοδήματος στα εταιρικά οχήματα (91 εκατ. ευρώ)
5. Από την αύξηση των ΕΦΚ στα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης 439.4 εκατ. ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Εάν υπολογιστεί και ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές που θα κινηθούν στα επίπεδα των 1,40 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.
6. Από την αναμόρφωση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα (19,3 εκατ. ευρώ)
7. Από την επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση (14,6 εκατ. ευρώ)
8. Από την αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα (25,8 εκατ. ευρώ)
9.  Από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα (και τα ηλεκτρονικά) 142 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης από 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
10. Από την επιβολή φόρου στον καφέ 62 εκατ. ευρώ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ. 
11. Από την επιβολή τέλους στην σταθερή τηλεφωνία 54,2 εκατ. ευρώ. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.
547 εκατ. ευρώ αυξημένοι κατά 712 εκατ. ευρώ έναντι του 2016, λόγω κυρίως των νέων παρεμβάσεων (αναμόρφωση του ΕΦΚ των ενεργειακών και των καπνικών προϊόντων, επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ, τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας).