Ξαφνικός θάνατος για τα τεκμήρια διαβίωσης

Ξαφνικός θάνατος για τα τεκμήρια διαβίωσης

Ο ορισμός του «αλλού λαλούν οι κόκορες και αλλού γεννούν οι κότες». Επί δύο εβδομάδες ο πολιτικός διάλογος αναλώνεται με το αν είναι το 13% των πλουσιότερων ιδιοκτητών που ωφελούνται από την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών ή αν πρόκειται για ένα ουσιαστικό μέτρο που αφορά το σύνολο της μεσαίας τάξης, και επί της ουσίας, από την 1η Οκτωβρίου θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον «ξαφνικό θάνατο» των τεκμηρίων διαβίωσης.

Μπορεί αυτό να μην συμβεί «με ένα άρθρο σε έναν νόμο» και τα τεκμήρια να παραμείνουν (νομικά) σε ισχύ, ωστόσο στην πράξη δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα βρουν διέξοδο. Το ακόλουθο παράδειγμα χαρακτηριστικό και πολυσυζητημένο. Το νέο ζευγάρι πηγαίνει στην τράπεζα για στεγαστικό δάνειο. Ο υπάλληλος ζητά «ίδια συμμετοχή» το 30% του ποσού. Το νέο ζευγάρι μπορεί να πάρει χρήματα από τους γονείς αλλά δεν μπορεί να τα «δικαιολογήσει» βάσει του εισοδήματος που δηλώνει. Ακόμη και η τράπεζα κάνει τα στραβά μάτια, έρχεται η εφορία να απειλήσει με τον φόρο της άτυπης δωρεάς. Διστάζει το ζευγάρι όταν ξέρει ότι πρέπει να πληρώσει 10% φόρο επί των μετρητών.

Σε όλα αυτά μπαίνει ένα τέλος από την επόμενη εβδομάδα. Με την κατάργηση του φόρου δωρεάς και στις κινητές αξίες, το χρήμα θα πηγαίνει και θα έρχεται μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού με μια απλή δήλωση στην εφορία. Χωρίς φόρο, χωρίς συμβολαιογραφικά έξοδα. Και ξαφνικά, το ζευγάρι του παραδείγματος θα μπορεί να πάρει το ακίνητο χωρίς να ανησυχεί για άτυπες δωρεές, ο νέος θα μπορεί να αποκτήσει αυτοκίνητο χωρίς να ασχολείται με το «πόθεν έσχες» ενώ ο εγγονός δεν θα καλείται να δικαιολογήσει που βρήκε τα χρήματα για να αγοράσει την γκαρσονιέρα ή το δυάρι.

Όταν πέσει ο «καπνός» που σηκώθηκε εξαιτίας του θέματος των γονικών παροχών ακινήτων και αντιληφθεί η αγορά το πραγματικό κέρδος από το μέτρο που νομοθετείται (ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα με σχετική νομοθετική ρύθμιση) αναμένεται πολλαπλασιασμός της οικονομικής δραστηριότητας τόσο στην αγορά των ακινήτων όσο και στον χώρο του αυτοκινήτου. Οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Με το μετρητό να στοιβάζεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς, μένει να φανεί αν και σε ποιο βαθμό θα κουνηθεί τώρα που αίρεται ένα σημαντικό γραφειοκρατικό - φορολογικό εμπόδιο.