WSJ: Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να διαλέξουν ποιος θα διαχειρίζεται τις ελληνικές τράπεζες

WSJ: Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να διαλέξουν ποιος θα διαχειρίζεται τις ελληνικές τράπεζες

Την αντικατάσταση περίπου του ενός τρίτου των στελεχών που είναι τοποθετημένοι σήμερα στα Διοικητικά Συμβούλια των μεγάλων ελληνικών τραπεζών επιζητούν οι ευρωπαϊκές Αρχές, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal».

Ένας από τους κυριότερους «στόχους» προς αντικατάσταση, όπως είχε επισημάνει το liberal.gr σε σχετικό δημοσίευμα, είναι η μη εκτελεστική πρόεδρος του Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, η οποία ανέλαβε τη θέση της μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Όπως αναφέρει η WSJ, η κ. Κατσέλη συγκαταλέγεται σε μία ομάδα «πολιτικοποιημένων» τοποθετήσεων που στα μάτια των Ευρωπαίων λειτουργούν ως εμπόδιο στην ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το φθινόπωρο, τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα ανακεφαλαιοποιήθηκαν για τρίτη φορά από την έναρξη της κρίσης, ενώ στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι βαραίνονται με περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε «κόκκινα» δάνεια.

Η βάση για πιθανή απομάκρυνση των εν λόγω στελεχών βρίσκεται στους νόμους που έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή για τη διοίκηση των τραπεζών μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Το νέο νομικό πλαίσιο ουσιαστικά εμποδίζει άτομα με πρόσφατη εμπλοκή στην πολιτική από το να συμμετάσχουν στη διοίκηση τραπεζών.

Οι νέοι νόμοι φέρεται να ήλθαν στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης όταν η επικεφαλής του ρυθμιστικού βραχίονα της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, επισκέφτηκε την Αθήνα στις αρχές του έτους και συναντήθηκε με τραπεζικά στελέχη. Σύμφωνα με πηγή της WSJ, κατά τη σύσκεψη η κ. Κατσέλη επέκρινε τους νέους κανόνες, με την κ. Νουί να απαντά: «Ο νόμος είναι ο νόμος».

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ωστόσο δεν είναι το μοναδικό τραπεζικό στέλεχος που φέρεται, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, να βρίσκεται υπό πίεση. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αναθέσει στην αμερικανική εταιρεία Spencer Stuart να αξιολογήσει το δυναμικό των Διοικητικών Συμβουλίων στις ελληνικές τράπεζες.

Αξιολογητές έφτασαν στην Αθήνα τον Μάιο για να αρχίσουν την αξιολόγηση διευθυντικών στελεχών των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τραπεζικά στελέχη περνούν πολύωρες και δύσκολες συνεντεύξεις.

Σύμφωνα πάντα με την WSJ, το πόρισμα της Spencer Stuart είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου και αναμένεται να συστήσει την αντικατάσταση περίπου του ενός τρίτου των 55 μη εκτελεστικών διευθυντών που εργάζονται στις μεγάλες τράπεζες.

Πηγή: skai.gr