WSJ: Οι επενδυτές ξεφορτώνονται τα ελληνικά ομόλογα

WSJ: Οι επενδυτές ξεφορτώνονται τα ελληνικά ομόλογα

Στο sell off που παρατηρείται στα ελληνικά ομόλογα αναφέρεται σε άρθρο της η Wall Street Journal, με φόντο τη στασιμότητα που, όπως σημειώνεται, παρατηρείται στις ελληνικές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Η Αθήνα πρέπει να ξεπεράσει το αδιέξοδο και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη βοήθεια πριν έρθει ο Ιούλιος και η αποπληρωμή περίπου 6 δισ. ευρώ», σημειώνεται, ενώ τονίζεται ότι «αυτό που περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση είναι η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα, καθώς και η έλλειψη σαφήνειας ως προς το ποια είναι η θέση των ΗΠΑ – η ψήφος των οποίων έχει τη μεγαλύτερη ισχύ στο Ταμείο- με τον Trump στην προεδρεία».

«Η απόδοση του ομολόγου που λήγει τον Ιούλιο έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες μέρες ξεπερνώντας το 15%, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb, από 6% την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο ήδη υποδήλωνε ότι το ομόλογο είναι υψηλού ρίσκου. Η αυξημένη απόδοση - που σημαίνει ότι οι τιμές του ομολόγου πέφτουν - είναι σημάδι ότι οι επενδυτές βλέπουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα αδυναμίας αποπληρωμής», αναφέρεται στο άρθρο.

«Το αδιέξοδο του χρέους στην Ελλάδα είναι οικείο», αναφέρει το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι το ήδη αρνητικό κλίμα επιδεινώθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη σχετικά με μια συζήτηση γύρω από τη δραχμή, την οποία δεν θεωρεί ταμπού. «Η εγκατάλειψη του ευρώ θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων», αναφέρεται.

Την ίδια στιγμή σημειώνονται οι αναφορές γερμανικών ΜΜΕ για την πιθανότητα Brexit, καθώς και η αξιολόγηση της Moody''s σχετικά με την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και τους κινδύνους που αυτή ενέχει.

Αναφέρεται επίσης η ανάλυση της Deutsche Bank, που σημειώνει ότι εάν  δεν επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών έως το επόμενο Eurogroup, στις 20 του μηνός, τότε οι συζητήσεις αναμένεται συνεχιστούν μετά τις ολλανδικές εκλογές.