WSJ: Η Uber ενοικίαζε εν γνώση της αυτοκίνητα που ήταν πιθανό να πιάσουν φωτιά

WSJ: Η Uber ενοικίαζε εν γνώση της αυτοκίνητα που ήταν πιθανό να πιάσουν φωτιά

H εταιρεία ενοικίασης «αυτόνομων ταξί» Uber διέθετε εν γνώση της προς ενοικίαση ελαττωματικά οχήματα, τα οποία κινδύνευαν να πιάσουν φωτιά σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα που επικαλείται εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία και έγγραφα της Uber, αναφέρει ότι το παράρτημα της επιχείρησης στη Σιγκαπούρη αγόρασε περισσότερα από 1.000 οχήματα του μοντέλου της Honda "Vezel", τα οποία η ιαπωνική εταιρεία είχε ανακαλέσει λόγω προβλήματος στα ηλεκτρικά τους συστήματα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ, η διοίκηση της Uber γνώριζε όχι μόνο για την ανάκληση του μοντέλου αλλά και ότι τα συγκεκριμένα οχήματα που είχε αγοράσει και νοίκιαζε δεν είχαν επισκευαστεί. Η διοίκηση μάλιστα πίεζε την αυτοκινητοβιομηχανία να κάνει τις επιδιορθώσεις στα οχήματα ενόσω τα διέθετε προς ενοικίαση.

Από την πλευρά της, η Uber δήλωσε ότι «μόλις μάθαμε πως τα Honda Vezel από το στόλο των ενοικιαζομένων οχημάτων στο Lion City παίρνει φωτιά, αναλάβαμε άμεση δράση προκειμένου να διορθώσουμε το πρόβλημα, σε στενό συντονισμό με την Υπηρεσία Χερσαίων Μεταφορών της Σιγκαπούρης».

Ωστόσο, εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να τοποθετηθεί λεπτομερώς και να απαντήσει ειδικά στο ερώτημα αν ήταν σε γνώση της διοίκησης ότι η εταιρεία νοίκιαζε επικίνδυνα οχήματα. Συμπλήρωσε απλώς ότι τα οχήματα έχουν πλέον επισκευαστεί. 

«Αναγνωρίζουμε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα - και έτσι πράξαμε», αναφέρει η Uber στη δήλωσή της, προσθέτοντας ότι είχε προσλάβει τρεις εμπειρογνώμονες «των οποίων μοναδικό αντικείμενο είναι να εξασφαλίζουν ότι ανταποκρινόμαστε πλήρως στις ανακλήσεις για θέματα ασφαλείας».

Η WSJ αναφέρει ακόμα ότι οι δικηγόροι της Uber αξιολόγησαν πιθανές νομικές ευθύνες, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης παραβίασης των συμβάσεων ενοικίασης.

«Υπάρχει σαφώς ένα μεγάλο θέμα ασφάλειας/υπευθυνότητας /εταιρικής ακεραιότητα/δημοσίων σχέσεων» για την Uber, αναφέρει εσωτερικό σημείωμα της εταιρείας.

Η Uber, η οποία έχει αποσυρθεί από τις τεράστιες αγορές της Κίνας και της Ρωσίας, χρησιμοποίησε τη Σιγκαπούρη ως εφαλτήριο για να αναπτυχθεί στην πολυπληθή Νοτιοανατολική Ασία.