WIND: Σφοδρή αντίδραση στη «μελέτη» της Rewheel

WIND: Σφοδρή αντίδραση στη «μελέτη» της Rewheel

Έντονη είναι η αντίδραση της WIND στη «μελέτη» της Rewheel, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναφορικά με την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα. Η εταιρεία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι δέχεται αβάσιμες αιτιάσεις από μια «μελέτη» που δίνει την εντύπωση πρόθεσης να στηρίξει προ-υπάρχουσες απόψεις και δηλώνει ότι αυτή τη φορά «ξεπεράστηκαν τα όρια».

Η WIND αναφέρει ότι τα πραγματικά στοιχεία της εταιρείας είναι στη διάθεση της πολιτείας και των Ανεξάρτητων Αρχών και κάνει λόγο για όρια που «αυτή τη φορά όμως ξεπεράστηκαν, σε σημαντικό βαθμό, κάποια όρια».

Στην ανακοίνωση η εταιρεία τονίζει ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχει δώσει μάχη απέναντι σε διεθνείς κολοσσούς, τη στιγμή που «αντικειμενικοί αναλυτές» προεξοφλούσαν ότι η Ελληνική αγορά αντέχει μόνο δυο παίκτες.

Σε ό,τι αφορά την επίμαχη έκθεση της Rewheel, η WIND τονίζει, ότι τώρα δέχεται αβάσιμες αιτιάσεις από μια συγκεκριμένη «μελέτη» που δίνει την εντύπωση πρόθεσης να στηρίξει προ-υπάρχουσες απόψεις, με εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων και αναφορές είτε σε ένα «προσεκτικά» επιλεγμένο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας, είτε σε μια χώρα, η οποία κατά περίπτωση είναι πιο «ενδεδειγμένη» (από τη Μάλτα έως τον Καναδά).

Η WIND κάνει λόγο για διατύπωση δογματικών απόψεων με μοναδική αναφορά σε μία μόνο, προφανώς «επιλεγμένη» πηγή ή σε πηγές που είναι μελέτες της ίδιας της εταιρείας συμβούλων ενώ αγνοείται πλήρως η καρτοκινητή, ενώ αποτελεί πάνω από το μισό της Ελληνικής αγοράς.

Σε ό, τι αφορά το ζήτημα της κοινής χρήση υποδομών, το λεγόμενο network sharing, σημειώνει ότι ενώ αποτελεί παγκοσμίως αναγνωρισμένη βέλτιστη πρακτική, η έκθεση τη Rewheel αγνοεί την προφανώς τη θετική επίδραση αυτής της πρακτικής σε τομείς όπως η ποιότητα των υπηρεσιών, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η μείωση κόστους.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η WIND σχολιάζει τις αναφορές της Rewheel για τη φορολογία στην κινητή τηλεφωνία, επισημαίνοντας ότι «έκπληκτοι επίσης  μάθαμε ότι η υψηλή φορολογία στην Ελλάδα (η υψηλότερη της Ευρώπης) δεν έχει επίπτωση στις τελικές τιμές που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής».

Με αφορμή τις αιτιάσεις της Rewheel ότι ένας τέταρτος παίκτης στην αγορά κινητής τηλεφωνίας θα δημιουργούσε ανταγωνισμό, η WIND απαντά ότι υπήρχε 4ος παίκτης που επέλεξε να αποχωρήσει για να μετριάσει τις κεφαλαιακές του απώλειες και αναφέρεται στη δεσπόζουσα θέση παρόχου στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. 

Επισημαίνει επίσης ότι το 80% των πελατών της με συμβόλαιο έχει πάγιο που είναι κάτω των 30€/μήνα με όλους τους φόρους και τέλη κινητής (και κάτω από 22€  χωρίς φόρους και τέλη), έχοντας μέση πραγματική χρήση mobile internet 1,5 GB τον μήνα.

Τέλος, η WIND προειδοποιεί ότι στην προκειμένη περίπτωση βάλλεται από μία ιδιωτική, «αντικειμενική μελέτη», η οποία δυνητικά θίγει την φήμη και την εταιρική της αξία και για αυτό το λόγο επιφυλάσσεται παντός δικαιώματος της.