Wind και Vodafone διεκδικούν τη Cyta Hellas

Wind και Vodafone διεκδικούν τη Cyta Hellas

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην κούρσα διεκδίκησης της Cyta Hellas παραμένουν οι Wind Hellas και Vodafone Ελλάδος καθώς σήμερα Τρίτη, στην εκπνοή της προθεσμίας κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, με τη διαδικασία να περνά πλέον στο τελευταίο στάδιο, όπου οι προτάσεις είναι συγκεκριμένες.

Θυμίζουμε ότι οι δύο εταιρείες εξ αρχής είχαν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις μπαίνοντας στη διεκδίκηση της Cyta Hellas, καταθέτοντας στις 27 Σεπτεμβρίου την εκδήλωση ενδιαφέροντος, όπως προέβλεπε η διαδικασία.

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, οι μνηστήρες απέκτησαν πρόσβαση στα πλήρη οικονομικά στοιχεία της θυγατρικής του κυπριακού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, ώστε να καταθέσουν την ολοκληρωμένη δεσμευτική πρότασή τους.

Σύντομα, ίσως και σήμερα ή αύριο αναμένεται ανακοίνωση από τη μητρική Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ – CYTA), για την επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των δεσμευτικών προτάσεων και τις περαιτέρω διαδικασίες.

Στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας, ενδιαφέρον είχε εκφράσει και η κινεζική PCCW (Pacific Century CyberWorks) Global που αποτελεί το βραχίονα διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom (HKT), κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Χονγκ Κονγκ.

Όμως, ο κινεζικός όμιλος δε φαίνεται να έμεινε έως το τέλος στη διαδικασία, επιβεβαιώνοντας όσους εξ αρχής είχαν αμφισβητήσει τις προθέσεις της μεγάλης αυτής εταιρείας να ασχοληθεί με τη... μικρή Cyta, τη στιγμή που μιλάμε για όμιλο μεγάλης εμβέλειας, που παρέχει υπηρεσίες χοντρικής, μεγάλα τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα και δίκτυα.

Κύκλοι της αγοράς, τονίζουν ότι πιθανότατα να μπήκε στη διαδικασία για λόγους... έρευνας αγοράς και «ζυγίσματος» των εξελίξεων.

Όπως και να ''χει, η Cyta Hellas φαίνεται πως θα καταλήξει σε μια εκ των Wind και Vodafone, αναλόγως με το ποια έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά και ποια θα επιλέξει η κυπριακή κυβέρνηση. Βεβαίως, κύκλοι της αγοράς θέλουν τη Wind να... προηγείται στη μάχη, καθώς απ'' όλα τα συμφραζόμενα, παρουσιάζεται να θέλει πιο πολύ την εταιρεία.

Θυμίζουμε ότι ο ΟΤΕ, λόγω δεσπόζουσας θέσης, δεν είχε δικαίωμα για «χτύπημα» εξαγοράς.

Σύμβουλοι της ΑΤΗΚ για την πώληση της Cyta Hellas είναι οι PwC, Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία και Γεωργιάδης & Πελίδης ΔΕΠΕ, όπου και θα κάνουν το... σκανάρισμα των δεσμευτικών προτάσεων.

Τα υπέρ και τα κατά της Cyta Hellas

Η Cyta Hellas, παρ'' ότι ζημιογόνα στα εννέα χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας και είναι μια εταιρεία με σημαντικά assets, σύγχρονο δίκτυο, υπολογίσιμο πελατολόγιο, αλλά και ένα «μπουκέτο» ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

Η Cyta προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2008, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επένδυση της μητρικής στην Κύπρο, η οποία έχει «ρίξει» στην Ελλάδα πάνω από 160 εκατ. ευρώ.

Είναι ένας ολοκληρωμένος τηλεπικοινωνιακός πάροχος εθνικής εμβέλειας που διαθέτει υπηρεσίες Σταθερής, Κινητής, Internet και Τηλεόρασης. Διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που ξεπερνά τα 5.500 χιλιόμετρα που εκτείνεται από την Κρήτη ως τα Βαλκάνια, έχει 26 καταστήματα στην Ελλάδα, απασχολεί 750 εργαζόμενους ενώ έχει και περίπου 500 συνεργάτες (καταστήματα λιανικής κ.λπ.).

Η εταιρεία έχει πολύ σημαντική παρουσία στον τουριστικό κλάδο, όπου παρέχει ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Η βάση συνδρομητών στις σταθερές επικοινωνίες διαμορφώθηκε στις 307.000, ενώ στην κινητή έφθασε τις 51.000. Από τις τελευταίες το 75% ανήκει σε υπηρεσίες συμβολαίου, γεγονός που αποδίδεται στο χρονικό προβάδισμα έναντι των υπηρεσιών καρτοκινητής.

Τα οικονομικά μεγέθη

H Cyta Hellas παρουσιάζει ζημιές στην Ελλάδα, όμως έχει κάνει αρκετά μεγάλες επενδύσεις, έχει ισχυρό δίκτυο και ένα σεβαστό πελατολόγιο, που μπορεί να δώσει ισχυρή ώθηση σ'' όποιον την αποκτήσει.

Ο κύκλος εργασιών το 2016 διαμορφώθηκε στα 90,8 εκατ. ευρώ (οριακή μείωση 1,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση), ενώ τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 26,90 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, υπήρξαν ζημιές προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων 14,51 εκατ. ευρώ και ζημίες μετά προ φόρων 18,91 εκατ. ευρώ (οριακά αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

Διαβάστε ακόμη:

- Wind και Vodafone «χτυπούν» τη Cyta Hellas