Western Union: Αναστολή λειτουργίας στην Κούβα λόγω των κυρώσεων Τραμπ

Western Union: Αναστολή λειτουργίας στην Κούβα λόγω των κυρώσεων Τραμπ

Η Western Union ανέστειλε τη λειτουργία της σε ολόκληρη την Κούβα από το βράδυ της Δευτέρας, καθώς τέθηκαν σε ισχύ νέες αμερικανικές κυρώσεις, καταργώντας μία πολύτιμη πηγή εσόδων για πολλές οικογένειες στη χώρα καθώς η πανδημία βαθαίνει την οικονομική κρίση.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει υποσχεθεί να άρει κάποιες από τις κυρώσεις, κάτι τέτοιο όμως θα χρειαστεί χρόνο και, ως τότε, οι Κουβανο-αμερικανοί θα πρέπει να στραφούν σε εναλλακτικές που είναι περισσότερο ακριβές, λιγότερο ασφαλείς και λιγότερο γρήγορες.

Τα εμβάσματα προς την Κούβα εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 2 και 3 δισ. δολαρίων ετησίως, και αντιπροσωπεύουν την τρίτη σημαντικότερη πηγή δολαρίων μετά τη βιομηχανία υπηρεσιών και τον τουρισμό.

Οι μεταφορές χρημάτων από τις ΗΠΑ μέσω της Western Union υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Οι τρέχουσες επιλογές για αποστολή εμβασμάτων περιλαμβάνουν υπηρεσίες που προσλαμβάνουν «μεταφορείς», καθώς και εταιρείες που εκτελούν μεταφορές δολαρίων σε κουβανικούς λογαριασμούς – αν και αυτά τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στα κρατικά καταστήματα.

Τα κρυπτονομίσματα επίσης προωθούνται ως εναλλακτική λύση. Οι Κουβανοί που βρίσκονται στις ΗΠΑ μπορούν να μεταφέρουν ψηφιακά νομίσματα σε μεσάζοντες που βρίσκονται στο νησί και διανέμουν στη συνέχεια τα χρήματα.

Το κλείσιμο των 407 γραφείων της Western Union στην Κούβα οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να αποστέλλουν εμβάσματα μέσω εταιρειών που ελέγχονται από τον στρατό, όπως ο βασικός συνεταίρος της Western Union στην Κούβα.