W. Dudley: Περιμένω μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων φέτος

W. Dudley: Περιμένω μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων φέτος

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια εντός αυτού του έτους εφόσον η οικονομία παραμείνει σε σταθερή τροχιά, υποστήριξε μέλος της Fed, σε μια από τις πιο ξεκάθαρες δηλώσεις έως σήμερα.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης, William Dudley, σε μια εκδήλωση με ερωτοαπαντήσεις σε Λέσχη του Μανχάταν, ανέφερε ότι η Fed πλησιάζει προς τους στόχους νομισματικής πολιτικής που θα της επιτρέψουν μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων φέτος.

«Έχουμε κάνει πολύ καλή πρόοδο προς τους στόχους μας… επομένως όσο πλησιάζουμε προς την επίτευξη αυτών, είναι λογικό να θέλουμε να προχωρήσουμε σε σύσφιξη της νομισματικής μας πολιτικής», ανέφερε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να λέμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα για μια πιο επιθετική πολιτική.

«Αν η οικονομία διατηρηθεί στην τρέχουσα πορεία της περιμένω μια αύξηση επιτοκίου αργότερα φέτος», είπε, τονίζοντας πως οι συμμετέχοντες στην αγορά και η οικονομία θα μπορέσουν να απορροφήσουν αυτή την κίνηση.

«Αν αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 0,25%, δεν είναι πραγματικά μεγάλο ζήτημα», πρόσθεσε ο στενός συνεργάτης της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen. «Πιστεύω πως κάποιοι υπερβάλλουν με τη σημασία του».