W. Dudley: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια, με βάση την ανάπτυξη της οικονομίας

W. Dudley: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια, με βάση την ανάπτυξη της οικονομίας

Η Fed στοχεύει στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τους προσεχείς μήνες, εάν η οικονομία εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς μεγαλύτερους από τη παρούσα περίοδο, και εάν, όπως αναμένεται, οι δημοσιονομικές πολιτικές την ενισχύσουν περαιτέρω, δήλωσε ο αξιωματούχος της ομοσπονδιακής τράπεζας William Dudley.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα σχόλια του Dudley, προέδρου της Fed Νέας Υόρκης και στενού συνεργάτη της Janet Yellen, δείχνουν την αναθέρμανση της συγκρατημένης αισιοδοξίας της κεντρικής τράπεζας ότι ο πρόεδρος Donald Trump και το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο, δεν θα εμποδίσουν το πλάνο για σταδιακή αύξηση του ρυθμού των επιτοκίων στους ερχόμενους μήνες ή και τα επόμενα χρόνια.

«Αναμένουμε να απομακρυνθούμε σταδιακά από τη χαλαρή νομισματική πολιτική και να αυξήσουμε λίγο περισσότερα τα επιτόκια τους προσεχείς μήνες», αν ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης υπερβεί το 2%, ο πληθωρισμός συνεχίσει να ενισχύεται και η ανεργία παραμείνει χαμηλή, δήλωσε ο W. Dudley σε ομιλία του σε πανεπιστημιακό ίδρυμα.

«Πολύ λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές για το ποιες πολιτικές σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, κάτι που καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη», εξήγησε ο Dudley, σημειώνοντας πως η μετανάστευση και το ελεύθερο εμπόριο -τομείς που ο Trump σκοπεύει να μεταρρυθμίσει- είναι σε γενικές γραμμές ωφέλιμες για την οικονομία.

Τέλος, ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα πιθανής μείωσης του χαρτοφυλακίου των ομολόγων, ο Dudley είπε, ότι θα ήθελε να καθυστερήσει τη μείωσή του, μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι δε θα χρειαστεί μείωση των επιτοκίων.