Viohalco: Βελτίωση οργανικής κερδοφορίας και μεγάλα projects

Viohalco: Βελτίωση οργανικής κερδοφορίας και μεγάλα projects

Από ένα συνδυασμό θετικών εξελίξεων σε αρκετούς κλάδους που δραστηριοποιείται ο όμιλος, αλλά συνάμα και αρκετών προκλήσεων λόγω της ασταθούς παγκόσμιας οικονομίας και των διακυμάνσεων των τιμών των μετάλλων σηματοδοτήθηκε το πρώτο εξάμηνο του ομίλου Viohalco.

Στον κλάδο αλουμινίου, οι εταιρείες επωφελήθηκαν από την ανοδική παγκόσμια ζήτηση του αλουμινίου, στον κλάδο του χαλκού η πτωτική τάση της αυτοκινητοβιομηχανίας επηρέασε σημαντικά τη ζήτηση, ιδίως για προϊόντα έλασης, όμως οι εταιρείες κατάφεραν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς και τον όγκο πωλήσεων.

Οι επιδόσεις του κλάδου χάλυβα αποτύπωσαν τη συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική αναταραχή, καθώς και τον αυξανόμενο εμπορικό προστατευτισμό, ενώ ο κλάδος των σωλήνων χάλυβα κατέγραψε καλές επιδόσεις καθ'' όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Ο κλάδος καλωδίων, μετά την ανάθεση σημαντικών έργων κατέγραψε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας, ενισχυμένος κυρίως από τα υψηλά επίπεδα αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας όλων των παραγωγικών μονάδων. Τέλος, θετικό ήταν το 1ο εξάμηνο του '19 για τον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων, καθώς οι επιδόσεις των εμπορικών κέντρων και ξενοδοχειακών ακινήτων ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αναφορικά με τα έσοδα από ενοίκια και την επισκεψιμότητα.

Ενίσχυση κύκλου εργασιών και EBITDA

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Viohalco διαμορφώθηκε στα 2,216 δισ. ευρώ ενισχυμένος κατά 1% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018 που ήταν στα 2,186 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή προέκυψε λόγω των αυξημένων όγκων πωλήσεων του τομέα έλασης αλουμινίου και των κλάδων καλωδίων και χαλκού, οι οποίοι αντιστάθμισαν τη χαμηλή ζήτηση για προϊόντα χάλυβα και προϊόντα αλουμινίου για λιθογραφία.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι τιμές μετάλλων κατέγραψαν μείωση και ειδικότερα, η μέση τιμή αλουμινίου μειώθηκε κατά 11,4%, του χαλκού κατά 4,5% και του ψευδάργυρου κατά 10,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους.

Τo ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένo EBITDA (a-EBITDA) αυξήθηκε κατά 9% και ανήλθε σε 157 εκατ. ευρώ (το 1ο εξάμηνο 2018 ήταν 144 εκατ. ευρώ), ενώ το ενοποιημένο EBITDA, το οποίο συμπεριλαμβάνει την επίδραση των τιμών μετάλλων, διαμορφώθηκε σε 139 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2018: 170 εκατ. ευρώ).

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος της Viohalco για την περίοδο διαμορφώθηκαν σε 17 εκατ. ευρώ, έναντι 46 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, έχοντας επηρεαστεί από τις τιμές μετάλλων και την παγκόσμια επιβράδυνση της βιομηχανίας χάλυβα.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 17 εκατ. ευρώ (το 1ο εξάμηνο 2018 ήταν 46 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν σε 51 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2018: 55 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω των μειώσεων του πιστωτικού περιθωρίου που εφαρμόστηκαν σταδιακά σε όλες τις εταιρίες της Viohalco κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την περίοδο ανήλθαν σε 123 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2018: 77 εκατ. ευρώ), επηρεασμένες σε μεγάλο βαθμό λόγω της επένδυσης στο νέο τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου, ενώ οι αποσβέσεις της περιόδου διαμορφώθηκαν σε 71 εκατ. ευρώ. Το κεφάλαιο κίνησης μειώθηκε κατά 4% έναντι της χρήσης του 2018, κυρίως λόγω των χαμηλότερων επιπέδων των αποθεμάτων και των χαμηλότερων τιμών μετάλλων.

Ο καθαρός δανεισμός των εταιρειών της Viohalco αυξήθηκε σε 1,659 δισ. ευρώ (2018: 1,636 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω της αναγνώρισης υποχρεώσεων από συμβάσεις μισθώσεων κατά την υιοθέτηση του ΔΠΧΑ 16 – Μισθώσεις.

Εκτιμήσεις για το 2ο εξάμηνο

Όσον αφορά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες αναμένεται να συνεχίσουν να δημιουργούν προκλήσεις. Ωστόσο, όλοι οι κλάδοι της Viohalco είναι καλά προετοιμασμένοι να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στις αγορές τους. Οι εταιρείες της Viohalco παραμένουν προσηλωμένες στην ενίσχυση της θέσης τους, μέσω των υπό εκτέλεση επενδυτικών προγραμμάτων, της τεχνολογικής καινοτομίας και της διαρκούς βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητάς τους.