7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Vintage βιντεοπαιχνίδια: μια νέα, χρυσοφόρα αγορά

Vintage βιντεοπαιχνίδια: μια νέα, χρυσοφόρα αγορά

Η ιστορία του gaming μπορεί να μη μετρά πολλές δεκαετίες, ωστόσο υπάρχουν βιντεοπαιχνίδια που στη συλλογική μνήμη μπορούν να χαρακτηριστούν κλασικά. Οι κονσόλες συνεχώς εξελίσσονται και τα video games παρέχουν μοναδικές εμπειρίες, όχι μόνο σε πιτσιρικάδες, αλλά και στους πατεράδες τους που πρώτοι μυήθηκαν στη θρυλική Amiga ή στην αγαπημένη Atari. Μέσα στην περίοδο της πανδημίας αναδύθηκε μία κατηγορία συλλεκτών που αναζήτησε τα all stars των video games. Συγκεκριμένα, στην Artnet News διαβάζουμε ότι κατά τους τρεις πρώτους μήνες της πανδημίας, οι πωλήσεις για βιντεοπαιχνίδια στο eBay σημείωσαν αύξηση 110%. Επιπλέον, η εταιρεία «Wata Games», ειδική στην αξιολόγηση των παιχνιδιών ως προς την κατάσταση και την αυθεντικότητα, διαπιστώνει ότι την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Ιουνίου 2021, οι πωλήσεις αυτών των παιχνιδιών στο eBay αυξήθηκαν κατά 330%.

Από τον περασμένο Ιούλιο, το ρεκόρ για το πιο ακριβό βιντεοπαιχνίδι στον κόσμο έχει σπάσει έξι φορές, εκτοξευόμενο από 114.000 στα 2 εκατομ. δολάρια. Πρόκειται για μία σφραγισμένη έκδοση του 1985 με πρωταγωνιστή τον Super Mario Bros. Ήδη, πριν την πανδημία και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2019, το εν λόγω παιχνίδι αγοράστηκε για 100.150 δολ σε ιδιωτική πώληση. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα στις δημοπρασίες χρειάστηκαν λίγο χρόνο προκειμένου να συντονιστούν σε αυτό το επίπεδο, αλλά όσοι παρακολουθούν την συγκεκριμένη αγορά μπόρεσαν να δουν την αύξουσα τάση όλο το 2020. Η τάση ήταν απολύτως σύμφωνη με τη γενικευμένη ζήτηση για τέτοιου είδους συλλεκτικά αντικείμενα, με πιο χαρακτηριστικό τις περίφημες κάρτες Pokémon της Nintendo.

«Όλο και περισσότεροι προτίθενται να αγοράσουν βιντεοπαιχνίδια γιατί τα έχουν συνδέσει με στιγμές ανεμελιάς και μάλιστα από την τρυφερή περίοδο της νιότης. Την αγορά τους ενδυναμώνει η σιγουριά ότι αυτό που παίρνουν είναι γνήσιο και στην κατάσταση που διαφημίζεται, καθώς έχουν καλή εικόνα του προϊόντος», εξηγεί εκπρόσωπος της Wata Games. Επομένως, όσοι δεν πείθονται από τα άυλα NFT?s και την απόδοση που μπορεί να προσφέρει η crypto τέχνη, βρίσκουν στο video game ένα ασφαλές και «σίγουρο» αντικείμενο με επενδυτική αξία.

Η Rally, μια εταιρεία που παρέχει στους πελάτες την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές σε συλλεκτικά είδη υψηλής ποιότητας, ξεκίνησε με την πώληση αυτοκινήτων προτού επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες, όπως κόμικς, σπάνια βιβλία και κρασί. Τα βιντεοπαιχνίδια είναι το τελευταίο πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται. «Συνειδητοποιήσαμε ότι τα παιχνίδια έχουν αρχίσει να μαγνητίζουν την προσοχή του κοινού», δήλωσε ο Rob Petrozzo, ένας από τους ιδρυτές της Rally, στην Artnet News.

Το Super Mario Bros, με τον κοσμαγάπητο μυστακοφόρο υδραυλικό, το οποίο αγόρασε η εταιρεία έναντι 140.000 δολαρίων τον Απρίλιο του 2020, ήταν μια ασφαλής επιλογή για την πρώτη της προσφορά βιντεοπαιχνιδιών. Η Rally διέθεσε 3.000 μετοχές για το παιχνίδι προς 50 δολ. την καθεμία. Οι μέτοχοι αρχικά απέρριψαν σε ψηφοφορία την προσφορά ενός συλλέκτη, ύψους 300.000 δολαρίων. Το ποσό για την αγορά του έργου δεν ήταν καθόλου αμελητέο. Έπραξαν σωστά διότι κατόρθωσαν ν? αποσπάσουν από άλλο ανώνυμο αγοραστή, 2 εκατομ. δολάρια. «Πρόκειται για παιχνίδι που έχει απήχηση σε όλους, όχι μόνο στους σκληροπυρηνικούς παίκτες, για αυτό και είναι ελκυστικό σε κάθε επενδυτή, μικρό ή μεγάλο» εξηγεί εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πόσο βιώσιμη είναι η συγκεκριμένη αγορά; «Υπάρχει πάντοτε κίνδυνος για κάθε περιουσιακό στοιχείο και ιδιαίτερα για κάτι καινούργιο» απαντούν από τη Rally. Αντιτείνουν, όμως, ότι «τα βιντεοπαιχνίδια είναι μια αγορά που ενδυναμώνεται συνεχώς με περισσότερα προϊόντα. Γι? αυτό και διαπιστώνουμε πραγματικά υγιή αποτελέσματα στις πωλήσεις με τον ενθουσιασμό για τη συλλογή βιντεοπαιχνιδιών να αυξάνεται κατακόρυφα. Κάθε μήνα προστίθενται νέοι επενδυτές και συλλέκτες που “παίζοντας”, κάνουν μια εξαιρετικά σοβαρή επένδυση».

Το βέβαιο είναι ότι τα βιντεοπαιχνίδια εξακολουθούν να βρίσκονται στο κέντρο της pop κουλτούρας των σύγχρονων κοινωνιών, ανεξαρτήτως εθνικοτήτων ή τάξεων. Και η αισιοδοξία όσων παραμένουν στο «παιχνίδι» εδράζεται στο γεγονός ότι η πρώτη αγάπη – και στα βιντεοπαιχνίδια – είναι παντοτινή.

Περισσότερα για την πλατφόρμα της Rally εδώ