V. Dombrovskis: Έχουμε διαφορές με το ΔΝΤ, αλλά γεφυρώνονται

V. Dombrovskis: Έχουμε διαφορές με το ΔΝΤ, αλλά γεφυρώνονται

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση και θα ανοίξει το δρόμο των συνομιλίων για την ελάφρυνση του χρέους, είναι εφικτή δήλωσε στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

"Από την πλευρά της Κομισιόν βλέπουμε ότι σημειώνουμε πρόοδο με την Ελλάδα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι σαφέστατα εφικτή," είπε συγκεκριμένα ο Valdis Dombrovskis στη συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο, στο περιθώριο των συναντήσεων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Όπως είπε, η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στον υπολογισμό του δημοσιονομικού αντίκτυπου των μεταρρυθμίσεων, ώστε να φτάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεόνασματος για το 2018, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, ο οποίος είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι.

Οι μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη του στόχου περιλαμβάνουν το συνταξιοδοτικό σύστημα και το φορολογικό, τη δημιουργία ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων, δήλωσε ο V. Dombrovskis, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα έχει σημειώσει πρόοδο σε όλα αυτούς τους τομείς.

«Έχει γίνει πολλή δουλειά τους τελευταίους δύο μήνες. Στο σημείο αυτό αν υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές μπορεί να ολοκληρωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με το ΔΝΤ, ο κ. Dombrovskis  σημείωσε ότι «εργαζόμαστε εποικοδομητικά με το ΔΝΤ, υπάρχουν διαφορές στην εκτίμηση του ποσού της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων, αλλά σίγουρα γεφυρώνονται».

Η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις είναι το σημείο «κλειδί», διότι χωρίς αυτήν η Ελλάδα δεν θα πάρει τα νέα δάνεια που χρειάζεται για να ξεπληρώσει το χρέος τον Ιούλιο. Η συμφωνία αποτελεί επίσης προϋπόθεση για ξεκινήσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες ελάφρυνσης του χρέους.

Ο πρόεδρος του eurogroup, Jeroen Dijsselbloem δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν αναμένει κάποια σημαντική εξέλιξη στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, αλλά ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα επιδιώξουν μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα στο Άμστερνταμ.