V. Constancio: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων από την ΕΚΤ

V. Constancio: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων από την ΕΚΤ

“Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει αρκετούς κινδύνους σχετικά με την ανάπτυξή της, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οδεύει σε νέα ύφεση”, δήλωσε ο Vitor Constancio, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε εκδήλωση του Reuters Newsmaker, ο V. Constancio δήλωσε ότι ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν τακτική επαφή, δεν υπήρχε ανάγκη για συντονισμένης δράσης σαν κι αυτή που έλαβαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

"Δεν βρισκόμαστε σε καμία περίπτωση σε μια κατάσταση που συγκρίνεται με ό,τι συνέβη το 2008," δήλωσε ο V. Constancio, ενώ δε θεωρεί πως η παγκόσμια οικονομία ξαναμπαίνει σε κατάσταση ύφεσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, εκτίμησε πως “ο συνολικός αντίκτυπος” της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η ΕΚΤ ήταν προσφιλής για τους δανειστές, ενώ ανέφερε πως αν δεν βελτιωθεί το οικονομικό outlook με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να μην φτάσει αρκετά γρήγορα στο 2% που θέλει η ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα μπορεί να αποφασίσει να επέμβει - αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέωβ μέτρων από την ΕΚΤ.

Τέλος, ανέφερε πως “οι κεντρικές τράπεζες συνήθως δε θέλουν να εκπλήσσουν την αγορά” και πως η ΕΚΤ οφείλει να είναι πιο προσεκτική στη συνεδρίαση στις 10 Μάρτη.