ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Εξετάζουμε κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Εξετάζουμε κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αναφορικά με την αγορά των πυραύλων S-400 εξετάζει ο Λευκός Οίκος σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούντσιν χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων, έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Μνούτσιν ερωτηθείς για το θέμα των κυρώσεων στη Τουρκία είπε «Το εξετάζουμε, κοιτάζουμε τις επιλογές μας αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις».

Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβάλλει ακόμα κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος s400, τουλάχιστον σύμφωνα με τις κείμενες νομοθεσίες.

Συγκεκριμένα, στις 15 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε ο νόμος του Κογκρέσου περί ενοποιημένων πιστώσεων του 2019 ο οποίος περιόριζε τη χρηματοδότηση για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, οι οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν καλούνται να υποβάλουν έκθεση στο Κογκρέσο έως την 1η Νοεμβρίου 2019 που θα συμπεριλάβει και λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα από την προμήθεια των S-400.

Έπειτα τον Μάρτιο, ήρθε η νομοθετική πρωτοβουλία με τίτλο «Προστασία των Αιθέρων των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ» στη Γερουσία από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζέιμς Λάνκφορντ ενώ τον Απρίλιο, η διακομματική ομάδα που αποτελείται από τους Μάικ Τέρνερ, Τζον Γκαραμέντι και Πολ Κουκ κατέθεσε και στην Αμερικανική Βουλή υποστηρικτικό νόμο. Εξίσου σημαντικό είναι το νομοσχέδιο των Αμερικανών γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, το οποίο αναθεωρεί την αμερικανική στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο.

Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο του 2019» το οποίο ζητάει από την κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400.