ΥΠΟΙΚ: Φέτος η μείωση 5% στην προκαταβολή φόρων των επιχειρήσεων

ΥΠΟΙΚ: Φέτος η μείωση 5% στην προκαταβολή φόρων των επιχειρήσεων

«Μέρισμα» στις επιχειρήσεις από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο που εστάλη στις Βρυξέλλες, θα υπάρξει μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που βεβαιώθηκε φέτος. Πρόκειται για σημαντική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις, η οποία αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας έως το τέλος του έτους. 

Το προσχέδιο το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τη μείωση της προκαταβολής κατά το ποσοστό αυτό, μέτρο το οποίο προβλέπεται ότι θα έχει συνολικό κόστος 138 εκατομμύρια ευρώ στον φετινό Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως το τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου η έκπτωση 5% στη προκαταβολή φόρου να φανεί στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, διάστημα στο οποίο θα έχει γίνει γνωστό και το ύψους του υπερπλεονάσματος που θα διατεθεί το 2019. 

Στο μεταξύ χθες το βράδυ απεστάλη το σχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση διατηρεί τους ίδιους στόχους τόσο ως προς την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και το πλεόνασμα του 2019 και 2020 που προβλέπονται και στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή. Επίσης περιλαμβάνεται το σύνολο των ελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28 στο 24% η νέα φορολογική κλίμακα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους πλήρης απασχόλησης. 

Ωστόσο υπάρχουν αλλαγές στα λεγόμενα αντίμετρα. Συγκεκριμένα, προκειμένου θεσμοί και Αθήνα να φθάσουν σε συμφωνία και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2020 η κυβέρνηση τροποποίησε τον πίνακα με τις παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Όπως αναφέρουν πηγές, περιορίστηκε το ύψος των εσόδων από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μέτρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών (η αρχική πρόβλεψη ήταν 642 εκατ. ευρώ) ενώ διαπιστώθηκε από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων θα συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων κάτι που μέχρι πρότινος δεν δεχόντουσαν οι θεσμοί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί 1.155.000 οφειλές (σε εφορία και ταμεία) και το ποσό που ρύθμισαν ξεπερνάει τα 11,5 δισ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανέφερε μάλιστα χθες ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα επιβεβαιώσει τις προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη ενώ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν ότι δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε για το 2019 ούτε για το 2020 –και ότι αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στην έκθεση της Κομισιόν τον Νοέμβριο.