Άνοδο του ΑΕΠ κατά 4,2% προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Άνοδο του ΑΕΠ κατά 4,2% προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Την αύξηση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά 3 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Ο ίδιος μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά περίπου 4,2%. (έναντι πρόβλεψης 4,8% στην οποία στηρίχθηκε ο φετινός Προϋπολογισμός).

Όσον αφορά στις αυξημένες πιστώσεις που περιλαμβάνονται στο χθεσινό νομοσχέδιο, αυτές αποτελούν ένα μόνον τμήμα των έκτακτων μέτρων ύψους 14 δισ. ευρώ για το 2021 που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

Οι πιστώσεις των 3 δισ. ευρώ αφορούν μέτρα τα οποία ήδη έχουν εξαγγελθεί όπως:

Η έκτακτη αποζημίωση 1.000 έως 4.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να μένουν κλειστές τον Απρίλιο.

H εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2020 (ίσχυε για το φορολογικό έτος 2019), οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων.

Η μετάθεση από την 1η-1-2021, η δυνατότητα συμμόρφωσης των εκδοτών με την υποχρέωση σύνταξης των ετήσιων οικονομικών εκθέσεων σε ενιαίο ηλεκτρονικό μορφότυπο.

Η παράταση του χρόνου χρόνος αναστολής έως και τις 31-12-2021 (λήγει στις 30-6-2021), της υποχρέωσης καταβολής στο ελληνικό Δημόσιο ποσοστού 5% των νοσηλίων που εισπράττουν όλες οι ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και ορίζεται, έως και τις 31-12-2021, ο συντελεστής ΦΠΑ σε ποσοστό 6%, για τα αναγκαία είδη (π.χ. φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθισης, αιμοδιαδίθησης).

Για τις συντάξεις ορίζεται ότι τα κατώτατα όρια σύνταξης του ΙΚΑ και του Δημοσίου, όπως είχαν διαμορφωθεί πριν από την έναρξη εφαρμογής του ν.4387/2016 (12-5-2016), εξακολουθούν να ισχύουν τόσο για την απονομή της σύνταξης όσο και για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των μελών των οικογενειών των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης συνταξιούχων ΟΓΑ και των Λογοτεχνών - Καλλιτεχνών, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, εισάγεται ειδική εξαίρεση, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν αναδρομικά τη σύνταξή τους, από την ημερομηνία γέννησης του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

Διαβάστε ακόμα:

Πρωτογενές έλλειμμα 25 δισ. ευρώ και χρέος άνω των 355 δισ. ευρώ αφήνει πίσω της η πανδημία