Υποβαθμίζει την Volkswagen η Moody's

Υποβαθμίζει την Volkswagen η Moody's

Υποβαθμίζει σε "Α3" από "Α2" την πιστοληπτική αξιολόγηση της Volkswagen η Moody''s μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για "ασυνέπειες" στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε επιπλέον 800.000 οχήματα του ομίλου, στην πλειονότητά τους ντιζελοκίνητα.

Η Volkswagen έχει εκτιμήσει πως ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος για την αυτοκινητοβιομηχανία υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ, αν και το ποσό ενδέχεται να αλλάξει, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, καθώς η εταιρεία ολοκληρώνει την εκτίμηση των νομικών και οικονομικών κινδύνων που προκύπτουν από το ζήτημα. Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στις προβλέψεις ύψους 6,7 δισ. ευρώ που ήδη έχει εγγράψει στον ισολογισμό της η εταιρεία για το γ' τρίμηνο χρήσης.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η Volkswagen θα απαντήσει άμεσα στους νέους ισχυρισμούς για ελαττωματικά μοντέλα. Επιπλέον, σημειώνει πως οι νέες ασυνέπειες αφορούν «δυνατά» μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως της Audi και της Porsche, τα οποία είναι και τα πιο επικερδή.

Κατά τη Moody''s, οι νέες εξελίξεις θέτουν επιπρόσθετο κίνδυνο στη φήμη, στις μελλοντικές πωλήσεις και στη ρευστότητα της Volkswagen. Εν καιρώ, όμως, ο οίκος θεωρεί πως το ζήτημα που έχει προκύψει μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για την Volkswagen ώστε να επιταχύνει την υλοποίηση αποδοτικών μέτρων και εσωτερικών ανακατατάξεων, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, δίνοντας "αρνητικό" outllook για την αξιολόγηση της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη:

- Volkswagen: Προβλήματα με την εκπομπή CO2 σε ακόμη 800.000 οχήματα

- Σε νέες περιπέτειες η Volkswagen