Υπό έρευνα η ΙΚΕΑ για φοροαποφυγή στην Ολλανδία

Υπό έρευνα η ΙΚΕΑ για φοροαποφυγή στην Ολλανδία

Υπό έρευνα θα βρεθεί σήμερα η IKEA, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνει το ερευνητικό της δίχτυ στην τετραετή προσπάθειά της να καταστείλει την φοροαποφυγή μεγάλων εταιρειών.

Σύμφωνα με τους FT, η Margrethe Vestager, αρμόδια επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού της ΕΕ, θα ανακοινώσει την έναρξη επίσημης έρευνας σχετικά με το φορολογικό καθεστώς που διέπει την ΙΚΕΑ στην Ολλανδία, καθώς η εταιρεία φέρεται να έχει αποφύγει φόρους ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ από το 2009 έως το 2014, σύμφωνα με έκθεση των Πρασίνων που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η σουηδική εταιρεία δημιούργησε δύο ξεχωριστούς ομίλους με ένα δίκτυο εταιρειών στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν, μέσω των οποίων ο όμιλος μετέφερε χρήματα και κέρδη για να επωφεληθεί από ειδικά φορολογικά καθεστώτα, ανέφερε η έκθεση.

Από το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξετάσει περισσότερες από χίλιες φορολογικές συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών και πολυεθνικών εταιρειών. Στις πέντε έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, οι Βρυξέλλες έχουν δώσει εντολή σε τέσσερα κράτη μέλη να ανακτήσουν δισεκατομμύρια ευρώ από περίπου 40 εταιρείες, όπως η Apple, η Starbucks, η Fiat και η Amazon.

Στο μεταξύ, η Ολλανδία θα συνεργαστεί με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φορολογικές συμφωνίες της με τη σουηδική εταιρία λιανικής πώλησης επίπλων Ikea, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.

Αν και η έρευνα διεξάγεται χωρίς προκατάληψη ως προς το αποτέλεσμα, «δείχνει πως η Επιτροπή έχει ανησυχίες», γράφει στην επιστολή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Meno Schnell.