Υπό έρευνα η Amazon από τις αντιμονοπωλιακές Αρχές

Υπό έρευνα η Amazon από τις αντιμονοπωλιακές Αρχές

Έρευνα σε βάρος της Amazon, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης μέσω Διαδικτύου παγκοσμίως, θα διενεργήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές κατά του μονοπωλίου, προκειμένου να δουν εάν ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα δεδομένα άλλων εταιρειών παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έρευνα θα επικεντρωθεί στις συμβατικές συμφωνίες της Amazon με εταιρείες πώλησης και στον τρόπο που χρησιμοποιεί τα στοιχεία για την επιλογή νικητών στο λεγόμενο «buy box», το οποίο επιτρέπει στους καταναλωτές να προσθέτουν αντικείμενα από μια συγκεκριμένη εταιρεία απευθείας στο καλάθι αγορών τους. 

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μάργκρετ Βεστέγκερ, δήλωσε ότι με βάση τις προκαταρκτικές διαπιστώσεις της Επιτροπής, η Amazon φαίνεται να χρησιμοποιεί ευαίσθητες από πλευράς ανταγωνισμού πληροφορίες - σχετικά με τους πωλητές της αγοράς, τα προϊόντα τους και τις συναλλαγές τους στην αγορά.

Εάν τελικά η Κομισιόν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Amazon παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού, θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο που φτάνει έως και 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων της εταιρείας, ήτοι 23,2 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τα στοιχεία του 2018.

Από την πλευρά της, η Amazon ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα.