Υπάρχει ακόμα ελπίδα για τον… Alibaba της Κίνας;

Υπάρχει ακόμα ελπίδα για τον… Alibaba της Κίνας;

Τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου του 2020, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, και το Liberal Markets, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της αρχικής δημόσιας εγγραφής των μετοχών της Ant Financial για την είσοδο της μετοχής της στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ.. Ο αρχικός θαυμασμός για το μεγάλο μέγεθος της αρχικής δημόσιας εγγραφής και τον ενθουσιασμό των Κινέζων επενδυτών μετατράπηκε σε έκπληξη και απορία όταν οι αρχές ματαίωσαν τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή όλων των εποχών.

Ο λόγος που επανερχόμαστε σε αυτή την υπόθεση δεν είναι άλλος από τις περιπέτειες της Alibaba, του μεγαλύτερου μετόχου της Ant. Η Alibaba (BABA NYSE, 9988 HONG KONG), το δημιούργημα του Τζακ Μα, του κινέζου πρώην δασκάλου αγγλικών, ήταν έτοιμη να πανηγυρίσει την είσοδο της Ant Financial στο χρηματιστήριο και να επιβεβαιώσει την παρουσία της μέσα στις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Το φιάσκο με την εισαγωγή της Ant στο χρηματιστήριο δεν έπληξε μόνο το γόητρο της Alibaba, αλλά ήταν και η αρχή πολλών δεινών για αυτήν και για τον ιδρυτή της.

Η μετοχή της, μερικές εβδομάδες πριν τη δημόσια εγγραφή, βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της εισαγωγής της (στη Νέα Υόρκη είναι εισηγμένη από το 2014 και στο Χονγκ Κονγκ από το τέλος του 2019). Στις αρχές του Οκτωβρίου 2020 η τιμή της στη Νέα Υόρκη ήταν κοντά στα 305 δολάρια ΗΠΑ και στον Χονγκ Κονγκ στα 293 δολάρια Χονγκ Κονγκ (μία μετοχή της Alibaba στη Νέα Υόρκη αντιστοιχεί σε οκτώ του Χονγκ Κονγκ).

Προχθές Δευτέρα σημειώθηκε η πιο χαμηλή τιμή της (109,50 δολάρια Χονγκ Κονγκ) στο Χονγκ Κονγκ από την ημέρα της εισαγωγής της ενώ την Παρασκευή που μας πέρασε είχε σημειωθεί η χαμηλότερη τιμή της (108,70 δολάρια ΗΠΑ) στην Νέα Υόρκη από τις αρχές του 2017.

Αν κάποιος κοιτάξει το διάγραμμα τιμών της μετοχής τους τελευταίους 13 μήνες, θα δει μία συνεχή πτώση η οποία διακόπτεται από μικρά ανοδικά διαλείμματα, πράγμα που δείχνει πως μάλλον έχει λάβει χώρα μία συστηματική έξοδος επενδυτών.

 Το φαινόμενο δεν είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί. Η έξοδος άρχισε στο άκουσμα της είδησης της ματαίωσης της δημόσιας εγγραφής της Ant, αφού ήταν φανερό πως οι κινεζικές αρχές είχαν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην εταιρεία και τον ιδρυτή της. Η αρχική εκτίμηση ήταν πως οι αρχές είχαν ενοχληθεί και ανησυχήσει από την αυξανόμενη ισχύ της εταιρείας, η οποία, πέρα από τις δραστηριότητες του ηλεκτρονικού εμπορίου είχε αρχίσει να αποκτά πολύ σημαντική παρουσία στον χρηματοοικονομικό τομέα της κινεζικής οικονομίας.

Γρήγορα φάνηκε πως το «πρόβλημα» για τις αρχές δεν ήταν μόνο η Alibaba και ο Τζακ Μα αφού καθώς περνούσαν οι εβδομάδες οι κινεζικές αρχές άρχισαν να «στριμώχνουν» όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, σε διάφορους τομείς, και να επιβάλλουν πρόστιμα και περιορισμούς στη λειτουργία τους.

Η κατάσταση έγινε ξεκάθαρη όταν ο πρόεδρος Xi γνωστοποίησε στους Κινέζους πολίτες το δόγμα της «κοινής ευημερίας» το οποίο ανάμεσα σε πολλά άλλα, προβλέπει τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, αποθαρρύνει την επίδειξη πλούτου και προτρέπει τις τοπικές μεγάλες επιχειρήσεις να ασπασθούν και αυτές το δόγμα και να βάλουν φρένο στη συνεχή διεθνή επέκτασή τους.

Ο συνδυασμός της επιθετικής πολιτικής απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις με το δόγμα της «κοινής ευημερίας» δεν άρεσε και πολύ στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς υπέθεσαν πως το τελικό αποτέλεσμα για τις μεγάλες διεθνείς κινεζικές εταιρείες όπως η Alibaba θα είναι η πίεση στα περιθώρια κέρδους και οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης.

Η ανησυχία των επενδυτών (κυρίως των διεθνών) μεγάλωσε όταν έγινε αντιληπτό πως οι κινεζικές αρχές δεν επιθυμούν πλέον την παρουσία των εταιρειών της χώρας τους στα αμερικανικά χρηματιστήρια, διαφωνώντας με τον έλεγχο των επιχειρήσεων της χώρας από ξένες εποπτικές αρχές, ειδικά τις αμερικανικές δεδομένων των ψυχρών σχέσεων των δύο υπερδυνάμεων. Η πιθανότητα αποχώρησης κάποιων από αυτές από το αμερικανικό χρηματιστήριο δεν είναι πλέον καθόλου αμελητέα, όπως μας έδειξε καθαρά η απόφαση της Didi Global (DIDI NYSE) να αποσύρει τις μετοχές της από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μερικούς μήνες μετά την είσοδό της εκεί.   

Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με την αρνητική έκπληξη στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας που ανακοινώθηκαν στο τέλος του Οκτωβρίου, έχουν οδηγήσει τη μετοχή της Alibaba στα πολύ χαμηλά επίπεδα που είδαμε παραπάνω.

Η μείωση των κερδών έδειξε στην αγορά πως οι φόβοι για ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των κινεζικών επιχειρήσεων και μείωση των περιθωρίων κέρδους είναι μάλλον δικαιολογημένοι. Οι αναλυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών κατέβασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις τους για τις επιδόσεις της εταιρείας και τη «δίκαιη» τιμή της μετοχής.

 Οι στόχοι έχουν κατεβεί από τα 300 προς τα 200 δολάρια ΗΠΑ, ή και λίγο κάτω από αυτά. Η τιμή της όμως είναι αυτή τη στιγμή κοντά στα 125 δολάρια, πράγμα που σημαίνει πως αν η κατάσταση για την εταιρεία δεν χειροτερέψει, η απόδοση για όποιους τολμηρούς αγοράσουν μπορεί να είναι σημαντική.

Μετά την πτώση, η μετοχή διαπραγματεύεται με P/E λίγο πάνω από 12 (δηλαδή η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι περίπου 12 φορές μεγαλύτερη από τα αναμενόμενα ετήσια κέρδη), αρκετά χαμηλά για μία επιχείρηση του μεγέθους της Alibaba, με την προϋπόθεση πως θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Αυτό είναι και το μεγάλο ερώτημα αυτή τηΞ στιγμή. Θα μπορέσει η εταιρεία να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό; Ή θα συνεχίσει να εκπλήσσει αρνητικά τους επενδυτές με τις οικονομικές της επιδόσεις;

Η απάντηση εδώ δεν είναι εύκολη, μπορεί όμως να εξαρτάται από ορισμένες σημαντικές διοικητικές αλλαγές που έγιναν τις τελευταίες μέρες, αλλαγές που σύμφωνα με παρατηρητές μάλλον δείχνουν την αλλαγή προσανατολισμού της εταιρείας και την απόφαση να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις κινεζικές δραστηριότητές της, εις βάρος των διεθνών.

Αυτό μπορεί να δείχνει πως η διοίκηση έχει πάρει απόφαση πως πρέπει να ακολουθήσει τις προτροπές του προέδρου Xi και έχει αρχίσει να προσαρμόζεται αναλόγως. Αν συμβαίνει αυτό, μπορεί κάποιος να υποθέσει πως τα βάσανα έχουν σχεδόν τελειώσει για την εταιρεία, ειδικά αφού φαίνεται πως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει ξεκινήσει μία διαδικασία τόνωσης της ρευστότητας, πράγμα που, εφόσον ισχύει, θα βοηθήσει και τις δραστηριότητες της Alibaba.

Όποιος όμως αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του και να επενδύσει στη μεγάλη αυτή κινεζική εταιρεία, ίσως είναι φρόνιμο να το κάνει αγοράζοντας τη μετοχή της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ, για να αποφύγει τυχόν διαδικαστική ταλαιπωρία στην περίπτωση που τελικά η Alibaba ακολουθήσει και αυτή τον δρόμο της Didi Global.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.