Unibios: Η επιστροφή στην κερδοφορία και οι προοπτικές της Watera

Unibios: Η επιστροφή στην κερδοφορία και οι προοπτικές της Watera

Στην κερδοφορία επέστρεψε για πρώτη φορά μάλιστα μετά τη δεκαετία της κρίσης η εισηγμένη εταιρεία Unibios (πρώην Βιοσώλ) το 2019, έχοντας αλλάξει τα τελευταία χρόνια το μείγμα δραστηριοτήτων της, μπαίνοντας στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, που έχουν σημαντικές προοπτικές.

Όπως τόνισε την Τετάρτη σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της εισηγμένης (κ.κ. Αντώνης Σβορώνος πρόεδρος, Ορφέας Μαυρίκιος CEO και Κυριάκος Παπαθανασίου οικονομικός διευθυντής), πλέον, μετά το «γύρισμα» σε κέρδη από το 2019, «για πρώτη φορά μετά από χρόνια, είμαστε σε θέση να αισιοδοξούμε για το μέλλον».

Συνάμα, τόνισαν ότι η εταιρεία εστιάζει σε δύο κύριους άξονες το στρατηγικό της σχεδιασμό για το 2020 αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Πρώτον, στην ανάπτυξη και επέκταση δραστηριοτήτων διάθεσης περιβαλλοντικών τεχνολογιών και λύσεων, όπου διαβλέπει πως οι ραγδαίες αλλαγές στο παγκόσμιο περιβάλλον, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για αναζήτηση νέων λύσεων και διαμορφώνουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Δεύτερον, στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που διαθέτει στην Α? ΒΙΠΕ Βόλου. Το ακίνητο αξιοποιείται μόνο μερικώς, οπότε επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα, οπότε η συνολική αξιοποίηση του αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της εταιρείας. 

Η εταιρεία που δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της Watera στην επεξεργασία νερού και στις αφαλατώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου πλέον προέρχεται ο κύριος όγκος των πωλήσεών της.

Στόχος είναι η επέκταση στην παροχή λύσεων αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες με έμφαση στην ανακύκλωση νερού και η διεύρυνση της παρουσίας σε νέες γεωγραφικές περιοχές, με έργα υψηλότερων απαιτήσεων και καλύτερων τιμολογήσεων.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. διευθύνων σύμβουλος ο κ. Ορφέας Μαυρίκιος, «μια μελλοντική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων θα μας ευνοήσει. Στον βαθμό που ένα μεγαλύτερο ύψος κονδυλίων κατευθυνθεί στην αναβάθμιση των υποδομών, οι οποίες σχετίζονται με το πόσιμο νερό, εμείς θα έχουμε ένα σοβαρό ρόλο να διαδραματίσουμε».

Ο κ. Μαυρίκιος αναφέρθηκε και στις προοπτικές που έχουν ανοιχτεί στο εξωτερικό καθώς η εταιρεία έχει κάνει διεθνές άνοιγμα, τονίζοντας ότι «έχουμε κάνει κατά τα τελευταία χρόνια μια πολύ καλή προσπάθεια διείσδυσης και έχουμε ήδη αρχίσει να δρέπουμε τους πρώτους καρπούς. Είμαστε υπερήφανοι που η εταιρεία μας έχει αναλάβει δουλειές σε πολύ απαιτητικές ξένες αγορές».

Οι επιδόσεις του 2019

Η Unibios κατάφερε το 2019 να επιστρέψει μετά από μακρά σειρά ζημιογόνων χρήσεων, πετυχαίνοντας κέρδη 100,4 χιλ. έναντι ζημιών 393 χιλ. ευρώ το 2018. Ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 8,33 εκατ. ευρώ, μια αύξηση κατά 3,9% έναντι του 2018, ενώ το λειτουργικό περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,14 εκατ. ευρώ, +124,5% σε σχέση με το 2018.

Η αύξηση του τζίρου προήλθε από τις εργασίες επεξεργασίας νερού κυρίως στο εξωτερικό, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση οι προοπτικές αυτής της αγοράς είναι πολύ θετικές. Τα θέματα περιβάλλοντος είναι στην επικαιρότητα και θα είναι για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Συνάμα, την περυσινή χρήση αύξησε τα ίδια κεφάλαιά της και περιόρισε τις τραπεζικές της υποχρεώσεις, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3,7 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε. Επίσης, ολοκληρώθηκε η οργανική αναδιάρθρωση, με διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων και ενίσχυση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας στον κλάδο επεξεργασίας νερού.

Επιπτώσεις από την πανδημία

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την πανδημία, ο κ. Μαυρίκιος ανέφερε ότι «τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη συνεχίστηκαν κανονικά εν μέσω πανδημίας, δεν είχαμε ούτε μια ακύρωση μεγάλης παραγγελίας ή κάποιου έργου, είτε από ξενοδοχεία είτε από βιομηχανίες. Ωστόσο παρατηρήθηκε καθυστέρηση σε δουλειές που ήταν στο στάδιο της αξιολόγησης - διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, από την πλευρά μας εκμεταλλευθήκαμε τα όποια μέτρα θεσπίστηκαν από την Πολιτεία για τη μείωση του λειτουργικού και του χρηματοοικονομικού κόστους. Επί του παρόντος, η υστέρηση δεν είναι μεγάλη. Θέλω να πιστεύω ότι σταδιακά τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότητα».

Το ακίνητο στο Βόλο

Σε ό,τι αφορά το ακίνητο στο Βόλο, από τη συνολική έκταση των 64 στρεμμάτων, χρησιμοποιούνται μόνο τα 5.100 τ.μ. (απομένει κτίριο επιφάνειας 10.700 τ.μ. και ελεύθερος χώρος για επεκτάσεις), οπότε η εταιρεία μελετά τρόπους επιπλέον αξιοποίησης. Παράλληλα, προχώρα στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων μέσω επενδυτικού προγράμματος 600.000 ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο. Η Unibios, μέσω της θυγατρικής Watera, δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική και επιδιώκει την επέκτασή της και σε άλλες αγορές όπως αυτές των ΗΠΑ και της Άπω Ανατολής.