UNCTAD: Αργή ανάκαμψη για το παγκόσμιο εμπόριο – Αβέβαιες οι προοπτικές

UNCTAD: Αργή ανάκαμψη για το παγκόσμιο εμπόριο – Αβέβαιες οι προοπτικές

Η συνολική αξία του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να σημειώσει πτώση κατά 7% με 9% το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τις ενδείξεις μιας εύθραυστης ανάκαμψης της οποίας ηγείται η Κίνα στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Καμία γεωγραφική περιοχή δεν θα βγει αλώβητη από την πτώση της τάξη του 19% που σημείωσε το παγκόσμιο εμπόριο το β΄ τρίμηνο, καθώς η πανδημία του Covid-19 επηρέασε όλες τις οικονομίες, ανακοίνωσε η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Το παγκόσμιο εμπόριο παρουσίασε μικρή ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο, όπου οι εκτιμήσεις βλέπουν μείωση κατά 4,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Το εμπόριο εξοπλισμού γραφείου και ιατρικών και φαρμακευτικών ειδών αυξήθηκε στο γ΄ τρίμηνο, ενώ αποδυναμώθηκε περαιτέρω στους κλάδους των αυτοκινήτων και της ενέργειας», αναφέρει η UNCTAD.

Οι προκαταρκτικές προβλέψεις για την ανάπτυξη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος εκτιμούν ότι θα υπάρξει πτώση 3% στο δ΄ τρίμηνο του 2020, ωστόσο η έκθεση τονίζει ότι η αβεβαιότητα συνεχίζεται, μια που εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας.

Οι εξαγωγές της Κίνας ανέκαμψαν δυναμικά στο γ΄ τρίμηνο μετά την πτώση τους κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, και παρουσιάζουν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 10% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση.

Η κινεζική ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα ανέκαμψε επίσης, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες οικονομίες, σημειώνεται.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναβάθμισε τις προβλέψεις του για το εμπόριο αγαθών και εκτιμά την πτώση για το 2020 στο 9,2%.

Ωστόσο, προβλέπει λιγότερο δυναμική ανάπτυξη για το 2021, καθώς η απειλή νέων lockdown λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας αποτελεί σαφώς κίνδυνο.