Ύφεση της γερμανικής οικονομίας προβλέπει και το Ifo

Ύφεση της γερμανικής οικονομίας προβλέπει και το Ifo

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει το Ινστιτούτο Ifo για την ύφεση που μπορεί να πλήξει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το τρίτο τρίμηνο μειώνοντας την πρόβλεψη ανάπτυξης για τη Γερμανία το 2019. Η τελευταία ζοφερή πρόβλεψη του Ινστιτούτου ασκεί περαιτέρω πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να χαλαρώσει την πολιτική της.

Το Ινστιτούτο Ifo μείωσε την πρόβλεψη ανάπτυξης της Γερμανίας για το τρέχον έτος σε 0,5% από 0,6%. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η γερμανική οικονομία πιθανότατα θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που θα ισοδυναμούσε με ύφεση μετά από παρόμοια συρρίκνωση κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

«Η γερμανική οικονομία κινδυνεύει με ύφεση. Η αδυναμία της βιομηχανίας εξαπλώνεται σταδιακά σε άλλους τομείς, όπως τα logistics και άλλους παρόχους υπηρεσιών», δηλώνει ο Timo Wollmershaeuser, επικεφαλής προβλέψεων του Ifo. «Η εκτίμηση αυτή συνδέεται με έντονες αβεβαιότητες, όπως για παράδειγμα υποθέτουμε ότι δεν θα έχουμε ένα σκληρό Brexit, ούτε κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ», συμπλήρωσε. Ωστόσο εξήγησε πως αν τελικά γίνουν πράξη τα δύο αυτά σενάρια, η πρόβλεψη θα υποβαθμιστεί εκ νέου.

Ο Timo Wollmershaeuser σχολίασε επίσης πως αναμένεται ανάκαμψη στο +0,4% το τέταρτο τρίμηνο.

«Η ραγδαία επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας επηρεάστηκε από μία σειρά πολιτικών γεγονότων που έρχονται να αμφισβητήσουν την παγκόσμια οικονομική τάξη. Οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες ούτε για το 2020», αναφέρει το Ifo. Παράλληλα, το ινστιτούτο υποβάθμισε την πρόβλεψη από ρυθμούς ανάπτυξης 1,7% σε 1,2%. Μάλιστα εάν συνυπολογιστεί ο υψηλός αριθμός εργάσιμων ημερών, ο ρυθμός πέφτει στο 0,8%.

Παράλληλα, το IMK λέει ότι η πιθανότητα να εισέλθει σε ύφεση η γερμανική οικονομία ανέρχεται στο 60%, όπως αναφέρει ο μηνιαίος δείκτης του ΙΜΚ Institute. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δείκτη, ο κίνδυνος ύφεσης της γερμανικής οικονομίας αυξήθηκε στο 59,4% από 43% που ήταν τον Αύγουστο.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου ύφεσης που συναντάται από τους χειμερινούς μήνες της περιόδου 2012 – 2013.

Η γερμανική οικονομία έχει εξασθενήσει καθώς ο εξαρτημένος από τις εξαγωγές μεταποιητικός τομέας εισέρχεται σε ύφεση εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και της αβεβαιότητας που προκαλεί η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

«Η ελπίδα ότι η εσωτερική ζήτηση θα μπορούσε να σώσει τη Γερμανία από την ύφεση εξασθενίζει όλο και περισσότερο.Αυτό αυξάνει την πίεση στην ΕΚΤ να χαλαρώσει περισσότερο τη νομισματική πολιτική της», αναφέρει ο Sebastian Dullien από το ΙΜΚ.

Εχθές, το Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), προχώρησε στην εκτίμηση ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο γ' τρίμηνο του 2019, που σημαίνει ότι τεχνικά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει ήδη διολισθήσει σε ύφεση.

Μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο β' τρίμηνο του έτους η συζήτηση γύρω από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ατμομηχανή της Ευρώπης «άναψαν», ενώ η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ δέχεται τεράστιες πιέσεις να ανοίξει τα δημόσια ταμεία και να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών ελλειμμάτων για να τονώσει τη ζήτηση.