Τζιμ Ο' Νιλ: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει... Ν. Κορέα για να σωθεί

Τζιμ Ο' Νιλ: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει... Ν. Κορέα για να σωθεί

Να ακολουθήσει τη Ν. Κορέα, εφαρμόζοντας πολιτικές που θα ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγικότητα, προέτρεψε την Ελλάδα ο διάσημος Βρετανός οικονομολόγος, Τζιμ Ο''Νιλ. Ο πρώην πρόεδρος του τμήματος Asset Management της Goldman Sachs εκτιμά ότι μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα μας να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες διεθνείς αναταράξεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογες πολιτικές θα πρέπει να ακολουθήσει τόσο η Ιταλία, όσο και η Τουρκία. Όσο για το τρέχον οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη, ο Λόρδος του Γκάτλεϊ, τόνισε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, ότι δεν είναι βιώσιμο να τρέχει ολόκληρη η Ευρώπη πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας.

«Είναι το τρέχον οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη τόσο ευνοϊκό που να υποδεικνύει ότι οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν και άρα θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι; Η απάντηση είναι απλή και είναι η εξής: Προσευχηθείτε!», είπε με νόημα ο Ο'' Νιλ. Πριν από 10 χρόνια η Γερμανία έτρεχε υψηλά πλεονάσματα γεγονός που αντισταθμίζονταν από τα ελλείμματα σε άλλες χώρες. Δεν μπορεί μία ένωση να τρέχει υψηλά πλεονάσματα και να μην καταναλώνει, συμπλήρωσε.

Για το θέμα των τραπεζών, ο Ο'' Νιλ σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ευάλωτες στις εξωτερικές αναταραχές όπως για παράδειγμα σε πιθανό σοκ που θα προέλθει από την Κίνα.

Τέλος, ο Βρετανός οικονομολόγος πιστεύει ότι οι «ιδιαίτερες» φυσιογνωμίες που ηγούνται της ιταλικής κυβέρνησης διαθέτουν πολύ ισχυρά χαρτιά γιατί η Γερμανία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος πιθανής ιταλικής κρίσης. Η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει ούτε καν να πλησιάσει η Ιταλία το παράδειγμα της Ελλάδας, υπογράμμισε.