Τυπώνει χρήμα η Τράπεζα της Αγγλίας

Τυπώνει χρήμα η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα προσφέρει άμεση και ουσιαστικά απεριόριστη χρηματοδότηση στο βρετανικό κράτος, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των δαπανών του στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Πρόκειται για μία κίνηση που θα επιτρέψει στη βρετανική κυβέρνηση να παρακάμψει την αγορά ομολόγων, όπου το κόστος δανεισμού αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη προσφορά κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, θα υπάρξει επέκταση του λογαριασμού "Ways and Means Facility" που διαθέτει στην κεντρική της τράπεζα και τη στιγμή ανέρχεται στα 370 εκατ. στερλίνες. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα μπορεί να δαπανά περισσότερο, χωρίς όμως να χρειάζεται να προσφύγει στις αγορές ομολόγων για να αντλήσει κεφάλαια.

Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί τελευταία φορά κατά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, όταν ο λογαριασμός αυτός της βρετανικής κυβέρνησης είχε αυξηθεί προσωρινά στα 20 δισ.

Σε κοινή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι τονίζεται ότι "πρόκειται για προσωρινό μέτρο το οποίο ωστόσο θα προσφέρει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας όσο διάστημα διαρκεί η κρίση του κορονοϊου".

Η απόφαση έρχεται στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο. Το ΑΕΠ της υποχώρησε 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς κατεγράφη απότομη  πτώση στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι τον Φεβουάριο ακόμη δεν είχε σημάνει συναγερμός στην Ευρώπη για τον νέο κορoνοϊό και δεν είχαν ληφθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% στα μέσα Μαρτίου προειδοποιώντας ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού θα οδηγήσει σε "απότομο και μεγάλο" οικονομικό σοκ.