Τρύπα 900 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, φέρνει αυξήσεις στο ρεύμα;

Τρύπα 900 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, φέρνει αυξήσεις στο ρεύμα;

Του Γιώργου Φιντικάκη

Η ώρα των αποφάσεων για την ΔΕΗ πλησιάζει. Ο νέος μάνατζερ της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης συγκαλεί έκτακτο ΔΣ στις 30 Αυγούστου, με μοναδικό θέμα τις αυξήσεις στα τιμολόγια, προκειμένου αυτές να ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η περίπλοκη εξίσωση της ενίσχυσης των ταμείων της μέσω αύξησης στα τιμολόγια ρεύματος, με ταυτόχρονη μείωση άλλων χρεώσεων, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί για τον καταναλωτή ο συνολικός λογαριασμός, δεν φαίνεται να "βγαίνει". Δεν αρκεί η άσκηση αυτή για να σταθεί όρθια η ΔΕΗ.

Η δραματική κατάσταση της ΔΕΗ, έτσι όπως την περιέγραψε χθες ο Γ. Στάσσης, δεν κρύβεται, διαβάζοντας ωστόσο κάτω από τις γραμμές, είναι προφανές ότι ίσως τελικά χρειαστούν ακόμη πιο δύσκολα μέτρα. Η προ ημερών πληροφορία ότι μπορεί να "θυσιαστεί" η έκπτωση 10% στο ρεύμα που απολαμβάνουν σήμερα γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια συνεπείς της πελάτες, δεν κυκλοφόρησε τυχαία.

Οι χθεσινές δηλώσεις Στάσση ότι τα πράγματα είναι χειρότερα απ' ότι τα περίμενε, και ότι για να εξυγιανθεί ο ισολογισμός της επιχείρησης, θα χρειασθούν 800-900 εκατ. ευρώ, αντί για τα 750 εκατ. των αρχικών εκτιμήσεων, μιλούν από μόνες τους. Τα επιπλέον αυτά 150 εκατ ευρώ, από κάπου θα προέλθουν, και οι πληροφορίες λένε από την “θυσία” όλης ή μέρους της έκπτωσης.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το "ουδέτερο" αποτέλεσμα για τον πολίτη - μετά τις αυξομειώσεις που θα επέλθουν στις χρεώσεις- είναι δύσκολο ή εν πάσει περιπτώσει όχι αρκετό για να καλυφθούν τα κεφάλαια που χρειάζεται η επιχείρηση.

Εδώ και δεκαετίες η τελευταία λειτουργεί σαν “εισπράκτορας” του κράτους. Το 30% του λογαριασμού δεν καταλήγει στα δικά της ταμεία, παρά μέσα από συνολικά δέκα διαφορετικές χρεώσεις, χρηματοδοτεί ταμεία τρίτων, όπως του Δημοσίου, των ΟΤΑ, της ΕΡΤ και των παραγωγών ΑΠΕ (μέσω της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ). Το αρχικό σενάριο, προέβλεπε ότι οι δύο “κωδικοί” μέσω των οποίων θα εξουδετερωθεί η όποια αύξηση της χρέωσης “προμήθεια ρεύματος”, θα είναι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, μαζί με την μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6%, το οποίο είχε ψηφίσει παραμονές εκλογών η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σκοπός είναι η αυξομείωση να βγάλει μηδενικό αποτέλεσμα στον τελικό λογαριασμό για τον καταναλωτή, όχι όμως και για την ΔΕΗ, αφού ο “κωδικός” της προμήθειας ρεύματος, θα αυξηθεί. Αυτή θα είναι η πρώτη πηγή των “νέων” εσόδων για τη ΔΕΗ. Η δεύτερη θα προέλθει μάλλον από το τέλος της έκπτωσης 10%.

Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει. Είναι απαραίτητες και αυτό αποτελεί κοινό τόπο. Ομως οι καθυστερήσεις, οι ολιγωρίες και οι εμμονές του παρελθόντος, θα έχουν το κόστος τους.