Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, 09:24

-A +A

Τρίτη σερί δικαστική ήττα για Λαυρεντιάδη, σιγήν ιχθύος από κυβέρνηση

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, 09:24
Τρίτη σερί δικαστική ήττα για Λαυρεντιάδη, σιγήν ιχθύος από κυβέρνηση
-A +A

Του Γιώργου Φιντικάκη

Τρίτο συνεχόμενο μπλόκο μέσα σε ένα μήνα έβαλαν τα δικαστήρια στη προσπάθεια Λαυρεντιάδη να ανατρέψει την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, η οποία τον υποχρεώνει να δίνει πλέον στη ΔΕΠΑ μετρητά για το αέριο που αγοράζει, αντί για μεταχρονολογημένες επιταγές.

Η προσωρινή διαταγή με την οποία η ΕLFE ζητούσε συνέχιση του καθεστώτος πληρωμών με ανακύκλωση εξαμηνιαίων επιταγών δεκάδων εκατομμυρίων, που ισχύει από το 2015 έως σήμερα, απερρίφθη χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Στην απόφασή του ο δικαστής απέρριψε για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα, το επιχείρημα ότι η ELFE βρίσκεται σε αδυναμία εξεύρεσης μετρητών, και δεν μπορεί να προμηθευτεί από πουθενά αλλού αέριο, πέρα από τη δημόσια επιχείρηση, ισχυρισμός που προέβαλε χωρίς επιτυχία, η πλευρά των συνηγόρων του υπόδικου επιχειρηματία, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωσταντόπουλο. Είναι εκ των βασικών συνηγόρων του επιχειρηματία σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις όπου αυτός εμπλέκεται τα τελευταία χρόνια.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν η ELFE δεν εμφανίσει άμεσα μετρητά, τότε η διοίκηση της ΔΕΠΑ, με δικαστική πλέον κάλυψη, μπορεί να του κλείσει τη στρόφιγγα.

Το τι από όλα τα παραπάνω θα συμβεί τελικά, θα φανεί πολύ σύντομα, καθώς η ELFE αγοράζει αέριο από τη ΔΕΠΑ σε εβδομαδιαία βάση. Στο μεταξύ, σιγήν ιχθύος επικρατεί εδώ και μερικές εβδομάδες στη κυβέρνηση για την επίμαχη υπόθεση, παρασκηνιακά ωστόσο υπουργοί έχουν κάνει κρούσεις προς διάφορες κατευθύνσεις για να χαμηλώσουν οι τόνοι, ενώ ουδείς γνωρίζει τι απέγινε με το αίτημα που επρόκειτο να υποβάλει η ΔΕΠΑ για υπαγωγή της ELFE σε αναγκαστική διαχείριση.

Έχει ενδιαφέρον ότι την ίδια στιγμή που διεξάγονταν η δίκη, στον προαύλιο χώρο της Ευελπίδων, συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι από τις συνδεδεμένες με την ELFE εταιρείες, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, διαμαρτύρονταν παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Κεντρικό τους επιχείρημα ότι αν η λιπασματοβιομηχανία υποχρεωθεί να πληρώνει τη ΔΕΠΑ σε μετρητά για τις ποσότητες αερίου που θέλει να λάβει, τότε είναι θέμα χρόνου αυτή να βάλει λουκέτο, οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.

Τι φοβάται η ELFE

Τα πράγματα πάντως, δικαστικά τουλάχιστον, έχουν ξεκαθαρίσει. Το τελευταίο μήνα, συνολικά τρεις δικαστές, μαζί με τον χθεσινό, έχουν απορρίψει τα αιτήματα για προσωρινές διαταγές που επεδίωκε να εκδοθούν η πλευρά Λαυρεντιάδη, προκειμένου να μπλοκάρει την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία δικαιώνει τη ΔΕΠΑ. Με εκείνη η ELFE υποχρεούται να εγκαταλείψει οριστικά την πρακτική των μεταχρονολογημένων επιταγών.

Η αγωνία της τελευταίας, που εξηγεί και αυτό το νέο γύρο δικαστικών προσφυγών, είναι εύλογη. Η ιδιοκτησία της γνωρίζει καλά ότι αν αναγκαστεί να εμφανίσει μετρητά, αυτόματα θα της τα δεσμεύσουν οι πιστωτές της, με πρώτη τη ΔΕΠΑ, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει στο πιάτο στοιχεία στις ελεγκτικές αρχές που αναζητούν τη διαδρομή του χρήματος, και εκτιμούν ότι η πλευρά Λαυρεντιάδη έχει στείλει σημαντικά μετρητά στο εξωτερικό, τα οποία δεν αφορούν μόνο την υπόθεση της λιπασματοβιομηχανίας, παρά και άλλες, όπως εκείνη της Proton Bank.

Έπειτα, από τη στιγμή που η ELFE θα αρχίσει να πληρώνει με μετρητά, ακυρώνεται ένα από τα βασικά επιχειρήματα της πλευράς Λαυρεντιάδη, ότι βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική αδυναμία και δυσχέρεια, όπως άλλωστε επανέλαβαν και χθες οι συνηγόροί της.

Πως θα κινηθεί η κυβέρνηση

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη κυβέρνηση, του βασικού μετόχου της ΔΕΠΑ. Έπειτα και από τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις, δεν μπορεί να επικαλείται καμία δικαιολογία - όπως αυτό που έλεγαν μέχρι πρότινος οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης- για να μην δρομολογήσει την αφαίρεση της εταιρείας ELFE από τα χέρια του υπόδικου επιχειρηματία, και ενώ για την υπόθεση τρέχουν παράλληλα πέντε διαφορετικές εισαγγελικές έρευνες.

Τρεις είναι ποινικές διώξεις, και δύο έρευνες, αυτή για το ρόλο Πετσίτη, και εκείνη από την Αρχή Καταπολέμησης του «Μαύρου Χρήματος», (σ.σ: η τελευταία ξεκίνησε προ διετίας επί Γ.Παντελή, αλλά αγνοείται ακόμη το πόρισμα της νυν επικεφαλής της Α.Ζαίρη). 

Όσον αφορά στις τρεις διώξεις, οι δύο αφορούν τον Λ. Λαυρεντιάδη και συνεργάτες του : Η μια είναι από την Οικονομική Εισαγγελία (Ιούλιος 2018) για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης μετά από μήνυση της ΔΕΠΑ, και η άλλη προέρχεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (Ιανουάριος 2019) για απάτη κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος μετά από μήνυση της Alpha Bank το 2016. Επίσης ποινική δίωξη έχει ασκηθεί κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών (Νοέμβριος 2018) για τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα