Τριήμερο με απώλειες 5 δισ. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο

Τριήμερο με απώλειες 5 δισ. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο

Αν κάτι προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στην ελληνική αγορά ακόμη και από από τον ίδιο τον κορονοϊο, αυτό είναι οι επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε μια οικονομία που εξαρτάται σημαντικά από την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων (τουρισμός-ναυτιλία-κατανάλωση), τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμη από αυτό το σημείο, ωστόσο το Χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός, σπεύδει να τιμολογήσει τον κίνδυνο, ακόμη κι αν αυτό γίνεται με τρόπο που μπορεί να δείχνει υπερβολικός.

Mοιάζει, λοιπόν οξύμωρο και πιθανόν αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τη ρηχότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, το γεγονός ότι το ιταλικό χρηματιστήριο χθες – παρά την επέλαση του ιού στη χώρα – έκλεισε με άνοδο 1,44%, ενώ το Χ.Α. κατακρημνίστηκε σε ποσοστό 2,69%!

Και αν χθες, το Χ.Α. είχε... άλλοθι υπεραπόδοσης στην πτώση, λόγω του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα, τη Δευτέρα που ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 5,85%, το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίστηκε σε ποσοστό 8,36%, ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά να χάνει έως και 9,32%!

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια εξαιρετικά ρηχή περιφερειακή αγορά, χωρίς ισχυρό εγχώριο «μπλοκ» επενδυτών, κάτι που το καθιστά ευάλωτο σε κάθε είδους κινήσεις από ελάχιστα funds, όταν αυτά αποφασίσουν να μειώσουν επιθετικά τις θέσεις τους.

Από την άλλη πλευρά ας μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι συνολικά η ελληνική οικονομία είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους που μπορούν να ανατρέψουν βίαια το θετικό σενάριο ανάκαμψης στο οποίο έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια ξένοι επενδυτές, καθώς ένα “ασύμμετρο” πλήγμα σε ναυτιλία, τουρισμό και κατανάλωση που αποτελούν βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες, είναι πιθανόν να φέρει τα πάνω κάτω και να αποδυναμώσει αισθητά τα σενάρια ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά. Η κατάσταση στην Ιταλία που αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο από πλευράς εξαγωγών της χώρα μας, περιέπλεξε την κατάσταση και συνέβαλε στην όξυνση των ανησυχιών.

Η αγορά της Αθήνας έχει επίσης αποδυναμωθεί από καλές εταιρείες, οι επιλογές έχουν περιοριστεί σημαντικά, δεκάδες εταιρείες έχουν αποχωρήσει την τελευταία δεκαετία, χωρίς να αντικατασταθούν από άλλες. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το Χ.Α. παραμένει ακραία τραπεζοκεντρκό παρ' ότι στον κλάδο έχουν μείνει μόνο τέσσερις συστημικές (και η Attica Bank) και ανάλογα με την... ετυμηγορία αυτών των μετοχών, κινείται και το momentum όλης της αγοράς.

Πέραν λοιπόν της (όψιμης) κρίσης του κορονοϊού, υπάρχει και το πρόβλημα των τραπεζών, που από μοχλός ανάτασης και οδηγός του ράλι του 2019, έχοντας κέρδη – ως κλάδος – σε ποσοστό 101%, το 2020 είναι έως τώρα βαρίδι, κάτι που «δεσμεύει» όλη την αγορά. Η εφαρμογή του Ηρακλή έχει καθυστερήσει, ενώ πλέον αναλυτές και επενδυτές περιμένουν το πως θα λειτουργήσει πρακτικά και τι αποτελέσματα θα έχει.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης έχασε (και) τις 700 μονάδες χθες για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2019, επιστρέφοντας σε χαμηλά έξι περίπου μηνών.

Υπερβολές

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, υπάρχουν σημαντικές υπερβολές, κινήσεις πανικού και επενδυτές που «σκοτώνουν» τα χαρτιά τους άκριτα και χωρίς κανένα φίλτρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ.Δ. υποχωρεί το τριήμερο αυτής της εβδομάδας σε ποσοστό 9,15%, με την αγορά να έχει χάσει περίπου 5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση!

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί το τριήμερο σε ποσοστό 10,29%, ο FTSE 25 χάνει 8,35%, ενώ ο Mid Cap έχει πτώση 11,17%. Στο χώρο των τραπεζών η Attica Bank είναι πρώτη σε απώλειες χάνοντας 19,40%, ακολουθεί η Πειραιώς με πτώση 15,17%, η Alpha Bank είναι στο -11,60%, η Eurobank -8,65% και η Εθνική -7,29%.

Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap, ισχυρές είναι οι πιέσεις σε μετοχές όπως Ελλάκτωρ -16,50%, Aegean Airlines – 15,27%, Τιτάν – 15,22%, ΓΕΚ Τέρνα -13,44%, ΟΛΠ -12,71%, Μυτιληναίος -11,53%, Jumbo -10,26% κ.λπ. Στο χώρο του Mid Cap, η Intralot – λόγω πρωτίστως των προβλημάτων με την απώλεια συμβολαίων στη Βουλγαρία υποχωρεί το τριήμερο σε ποσοστό 29,80%, με την Intracom Holdings στο -18,55% και την Intrakat -15,45%. Ισχυρές πιέσεις δέχονται και μετοχές όπως MIG -18,56%, Cenergy Holdings -15,26%, Autohellas -11,42%, AVAX -10,92% κ.ο.κ.

Αυξημένος τζίρος

Η πτώση αυτής της εβδομάδας έρχεται με κλιμάκωση της αξίας συναλλαγών, η οποία χθες έφτασε στα 128,3 εκατ. ευρώ, κινούμενη για τρίτη διαδοχική ημέρα σε πολύ ανεβασμένο τέμπο, κάτι που επιβεβαιώνει ότι γίνονται εξαιρετικά σημαντικές κινήσεις και εναλλαγές επενδυτικών θέσεων, από ισχυρά χαρτοφυλάκια. Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα, στη μεγάλη πτώση, ο τζίρος είχε εκτοξευτεί στα 182,8 εκατ. ευρώ, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση είχε διαμορφωθεί στα 111,57 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η «μάχη» αγοραστών – πωλητών έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι βγήκαν χθες και σημαντικές αγορές στα χαμηλά της αγοράς, από επενδυτές που βλέπουν τιμές που καιρό είχαν να δουν στο ελληνικό ταμπλό. Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, η ζώνη των 792-802 μονάδων παρουσιάζει στήριξη στο Γενικό Δείκτη, κάτι που τουλάχιστον χθες επιβεβαιώθηκε.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, τονίζει πως «είναι σίγουρο ότι η έκταση του προβλήματος δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί και αυτή η αβεβαιότητα τρομάζει την επενδυτική κοινότητα. Συστήνουμε ψυχραιμία και αξιολογούμε την κατάσταση ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής σημειώνει πως «οι επενδυτές καλούνται να τιμολογήσουν κάτι που δεν ξέρουν, δε γνωρίζουν, ούτε μπορούν με τεχνοκρατικούς όρους να... κοστολογήσουν, κάτι που οδηγεί εύλογα σε ρευστοποιήσεις, με τη μορφή του πανικού».