Τρία οχήματα μεταφοράς αίματος δώρισε η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Τρία οχήματα μεταφοράς αίματος δώρισε η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Κάποιες φορές η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των επιχειρήσεων σπάει... δεσμά και συνηθισμένες νόρμες, ξεφεύγει από απλές προσφορές χρημάτων ή προϊόντων και εστιάζεται στην... αιχμή των αναγκών, εστιάζεται στον άνθρωπο.

Σ'' αυτό το πλαίσιο και σ'' αυτή την κουλτούρα, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση που έχει στο λίαν ευαίσθητο θέμα του αίματος, πρόσφατα παρέδωσε τρία οχήματα για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος.

Πρόκειται για τρία ειδικά οχήματα (τύπου van) με υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος, τα οποία η ΒΙΚΟΣ παρέδωσε σε μια συγκινητική τελετή κατά τη λήξη της 14ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας εθελοντών αιμοδοτών.

«Όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα»! Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρουν όλες οι ενέργειες της της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. καθώς η εθελοντική αιμοδοσία πρωταγωνιστεί στις κοινωνικές δράσεις της από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας της, εδώ και 25 χρόνια.

Στόχος της εταιρείας είναι να εμπεδωθεί στη συνείδηση όλων των πολιτών η σπουδαιότητα της προσφοράς και ταυτόχρονα να προβληθεί η αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αφοσίωσης της εταιρείας σε αυτήν την προσπάθεια είναι ότι πάνω σε όλες τις συσκευασίες των προϊόντων της βρίσκεται η «καρδιά», που αποτελεί το σήμα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Άλλωστε, η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε. έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια κουλτούρας αιμοδοσίας σ'' όλη τη διάρθρωσή της και σ'' όλο το προσωπικό της, ενώ όλοι οι εργαζόμενοί της σε Ιωάννινα και Αθήνα προσφέρουν αίμα εθελοντικά δύο φορές το χρόνο.

Η κυρία Ελένη Θεοχάρη, Γενική διευθύντρια και Αναπλ. Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. παραδίδοντας τα τρία ειδικά οχήματα δήλωσε τα εξής:

«Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης. Τα αποτελέσματά της σώζουν ζωές και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε σε όλους.

Εμείς, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, εδώ και χρόνια, στηρίζουμε με πολλούς τρόπους, έμπρακτα, την αιμοδοσία και τον εθελοντισμό. Στα πλαίσια όλων αυτών των ενεργειών εντάσσεται και η δωρεά των τριών οχημάτων, τα οποία θα εξυπηρετούν την ασφαλή μεταφορά αίματος για τις ανάγκες όλης της Αττικής. Τα ειδικά αυτά οχήματα γίνονται το μέσο, για τη ζωή, την προσφορά, την κοινωνική αλληλεγγύη».

Η κ. Ελένη Θεοχάρη (δεξιά), Γενική διευθύντρια και Αναπλ. Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΒΙΚΟΣ Α.Ε., μαζί με την κ. Χάρις Ματσούκα, Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, E.KE.A.

Μακρά παράδοση της ΒΙΚΟΣ στην εθελοντική αιμοδοσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθελοντική αιμοδοσία πρωταγωνιστεί στις κοινωνικές δράσεις της ΒΙΚΟΣ από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας της εδώ 25 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία συμμετέχει και υλοποιεί τα τελευταία χρόνια συνεχείς δράσεις αιμοδοσίας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Στόχος της εταιρείας είναι να εμπεδωθεί στη συνείδηση όλων των πολιτών η σπουδαιότητα της προσφοράς και ταυτόχρονα να προβληθεί η αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Τα αποτελέσματά της σώζουν ζωές και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να γίνει σαφές στο κοινό αίσθημα.

Η αγορά κινητής μονάδας αιμοληψίας

Τον Ιανουάριο του 2012, θέλοντας να συμβάλει στην πράξη στην επιτακτική ανάγκη συλλογής αίματος, η ΒΙΚΟΣ προέβη σε μια κίνηση που ξέφευγε από τα στενά πλαίσια των Ιωαννίνων και κάλυπτε ακόμα πιο πανελλαδικές ανάγκες στο τεράστιας σημασίας κεφάλαιο αίμα.

Η εταιρεία ανέλαβε την αγορά μια κινητής μονάδας αιμοληψίας, εμπλουτίζοντας, έτσι τον υπάρχοντα στόλο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μια κίνηση ουσιαστική αλλά και σημειολογική, που απαίτησε «γενναίο» κονδύλι, τεράστιας σημασίας για όλη την ελληνική επικράτεια.

Και τούτο διότι, όταν μια κινητή μονάδα αιμοληψίας φτάνει σε κάθε μικρό χωριουδάκι της χώρας μας, η συμμετοχή της κάθε τοπικής κοινωνίας στη συλλογή αίματος αυξάνεται σημαντικά. Οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να συνεισφέρουν όταν στην απομακρυσμένη γωνιά του χωριού τους έρχεται το φορτηγό της αιμοδοσίας που κάνει έκκληση στα αποθέματα ανθρωπιάς τους. Και νιώθουν και πολύ χαρούμενοι για αυτό.

Άλλωστε, υπάρχουν πολλοί που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν αίμα θεωρητικά, όμως, στην πράξη, η καθημερινή ζωή, η έλλειψη χρόνου και τα υπόλοιπα προβλήματα, κάνουν τους ανθρώπους να το αναβάλουν. Γι' αυτό η ύπαρξη όσο το δυνατόν περισσότερων κινητών μονάδων, κινητοποιεί τα πνεύματα, οδηγεί σε ουσιαστική βοήθεια και μεταδίδει τις αξίες της ανθρώπινης προσφοράς στις κοινωνικές ομάδες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αφοσίωσης της επιχείρησης σε αυτήν την προσπάθεια είναι η δράση των υπαλλήλων της ΒΙΚΟΣ Α.Ε., οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά δύο φορές το χρόνο σε οργανωμένες αιμοδοσίες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, σε Ιωάννινα και Αθήνα.

Η εταιρεία έχει διοργανώσει είκοσι ημερίδες αιμοληψίας στις εγκαταστάσεις της στα Ιωάννινα όλα αυτά τα χρόνια, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα». Η τελευταία ήταν στις 4 Νοεμβρίου 2016, όπου συγκεντρώθηκαν 22 φιάλες αίματος, οι οποίες φιλοξενούνται στην τράπεζα αίματος της εταιρείας, στο Γ. Ν. Ι. Χατζηκώστα.