«Τρελαίνουν» τα ξένα funds οι υπερ-αποδόσεις των ελληνικών εταιρειών
Ενέργεια

«Τρελαίνουν» τα ξένα funds οι υπερ-αποδόσεις των ελληνικών εταιρειών

Σε ένα πλανήτη αρνητικών επιτοκίων, οποιαδήποτε απόδοση πάνω από το μηδέν, λειτουργεί ως «μαγνήτης» για τους επενδυτές.

Όταν μάλιστα αυτή είναι σταθερή, δηλαδή δεν επηρεάζεται από αναταράξεις στις αγορές, πολλώ δε μάλλον φτάνει το…8%-9% ετησίως, όπως στις περιπτώσεις των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, τότε οι επενδυτές κάνουν πάρτι.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η μαζική προσέλευση συνολικά εννέα funds και ενεργειακών εταιρειών στον διαγωνισμό της Παρασκευής για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, μεταξύ των οποίων ηχηρά ονόματα, όπως οι ενεργειακές εταιρείες Italgas και China Resources Gas Group, αλλά και τα funds KKR, Macquarie, First State Investments.

Τι είδαν όλοι οι παραπάνω; Είδαν μια εταιρεία της οποίας οι θυγατρικές στη διανομή δικτύων φυσικού αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα, ενσωματώνουν μια ετήσια απόδοση 8%. Είναι ανάλογη με εκείνη που είχε το ελληνικό 10ετές ομόλογο το 2015, αλλά με απείρως μικρότερο country risk. Είδαν επίσης τις προοπτικές που έχει στην Ελλάδα η αγορά φυσικού αερίου, το οποίο δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες, αφού καλείται να καλύψει το κενό που αφήνει το oριστικό τέλος του λιγνίτη. Και φυσικά είδαν τα επενδυτικά πλάνα συνολικού ύψους 530 εκατ ευρώ που έχουν μπροστά τους για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, οι τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών. Δηλαδή οι διαχειριστές δικτύων διανομής σε Αττική (ΕΔΑ Αττικής, πωλείται το 100%), Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ, πωλείται το 51%) και υπόλοιπης Ελλάδας (ΔΕΔΑ, πωλείται το 100%).

Στην ίδια κατηγορία όμως με την ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκουν και οι ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, δηλαδή οι διαχειριστές του εθνικού δικτύου διανομής και μεταφοράς στον ηλεκτρισμό, που πρόκειται να πάρουν σειρά στο πρόγραμμα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων. Εχουν επίσης μπροστά τους ένα ελκυστικό αναπτυξιακό πλάνο, πληθώρα επενδύσεων και μάλιστα σε νέες τεχνολογίες και το κυριότερο προσφέρουν και αυτές, ετήσιες ρυθμιζόμενες αποδόσεις της τάξης του 8%-9. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σε ευρωπαικό επίπεδο, οι αντίστοιχοι διαχειριστές των δικτύων διανομής και μεταφοράς δεν προσφέρουν παρά το πολύ 2,5%..

Που οφείλονται αυτές οι αποδόσεις

Η αιτία για τις τόσο ελκυστικές ελληνικές επιδόσεις βρίσκεται στο γεγονός ότι οι ενεργειακές υποδομές της χώρας είναι σχετικά νεαρής ηλικίας. Είναι δηλαδή κάτω της 20ετίας, άρα δεν έχουν ακόμη αποσβεστεί. Εξάλλου όλες αυτές οι εταιρείες έχουν δανειοδοτηθεί με υψηλότερα επιτόκια απ’ ότι οι αντίστοιχες στο εξωτερικό, ενώ υψηλότερο παραμένει και το country risk, όσο και αν έχει μειωθεί. Ακριβώς λοιπόν επειδή οι επενδύσεις είναι σχετικά πρόσφατες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας “πριμοδοτεί” κάθε χρόνο όλες τις παραπάνω εταιρείες με μια ετήσια απόδοση της τάξης του 8%-9%, προκειμένου να τις “αποσβέσουν” μια ώρα αρχύτερα. Τόσο υψηλό μέσο σταθμισμένο κόστος κεφάλαιου, όπως ονομάζεται (Weighted Average Cost of Capital -WACC) δεν συναντά κανείς σχεδόν πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Αντίστοιχοι διαχειριστές δικτύων διανομής των βόρειων χωρών αλλά και του νότου, όπως η βελγική Fluxys, η ισπανική Enagas, η ιταλική Enagas, η γαλλική Engie, ακριβώς επειδή οι υποδομές τους είναι παλαιότερες, άρα έχουν αποσβεστεί, προσφέρουν αποδόσεις μεταξύ 1,5% με 2,5%.

Ιδού λοιπόν το ισχυρό δέλεαρ για τους συνολικά εννέα υποψηφίους "μνηστήρες" που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Παρασκευής. Δηλαδή το αμερικανικό ΚΚR με υπό διαχείριση κεφάλαια 206 δισ. δολ, τα αυστραλιανά Macquarie (129 δισ δολ) και First State Investments (160,6 δισ. δολ), όπως επίσης η Italgas, που αποτελεί τον μεγαλύτερο διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία και 3ο στην Ευρώπη, η China Resources Gas Group, ένας από τους κορυφαίους ομίλους επιχειρήσεων φυσικού αερίου στην Κίνα και η ανερχόμενη τσεχική EPH, (είχε διεκδικήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ), με παρουσία σε χώρες, όπως Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, καθώς και τρία πολύ ισχυρά funds.

Την ομάδα των εννέα συμπληρώνουν η SINO-CEEF που επενδύει σε περιοχές απ’ όπου διέρχονται τα έργα του φαραωνικού κινεζικού project “One Belt, One Road, το fund Antin Infrastructure Partners με συνολική αξία κεφαλαίων 6,6 δισ ευρώ και η διεθνής εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων I Squared Capital με δύο κεφάλαια επενδύσεων σε υποδομές (3 δισ δολ και 7 δισ δολ αντίστοιχα).

Μέχρι και 2,5 δισ ευρώ έσοδα

Σε επίπεδο τιμημάτων, με δεδομένο ότι η ρυθμιζόμενη αξία παγίων της ΔΕΠΑ Υποδομών (Regulated Asset Base- RAB) ανέρχεται σε περίπου 600 εκατ ευρώ, τότε, συνυπολογίζοντας και ένα μικρό πολλαπλασιαστή, η πώληση του 100% της εταιρείας θα μπορούσε σύμφωνα με μια ανάγνωση να κυμανθεί στα 700 εκατ ευρώ. Στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ που θεωρείται και το “πετράδι του στέμματος” των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, με δεδομένο ότι η λογιστική του αξία ανέρχεται σε τουλάχιστον 3 δισ ευρώ, το τίμημα για το 49% θεωρείται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ. Οσο για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση ενός εκτιμώμενου ποσοστού της τάξης του 20%-30% του ΑΔΜΗΕ, εικάζεται ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν γύρω στα 400 εκατ ευρώ. Αθροίζοντας τα παραπάνω, προκύπτει ένα ποσό μεταξύ 2 και 2,5 δισ ευρώ, το οποίο άνθρωποι με γνώση της ενεργειακής αγοράς, θεωρούν ότι εύκολα μπορεί να επιτευχθεί.