Τρεις προσφορές για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς

Τρεις προσφορές για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς

Τρεις προσφορές μέχρι τώρα κατατέθηκαν για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Οι ενδιαφερόμενοι είναι η Cosmote, η Vodafone και η Wind. Τυπικά ο χρόνος υποβολής ενδιαφέροντος λήγει στις 11.00 και θεωρητικά υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος υποβολής μιας αίτησης ενδιαφέροντος. Ωστόσο εκτιμάται από τις κινήσεις και τις επαφές που δεν έγιναν το προηγούμενο διάστημα ότι το πιθανότητα αυτή είναι μικρή.

Η κυβέρνηση για πρώτη φορά στην διαδικασία εκχώρησης των αδειών 5ης γενιάς, λειτούργησε χωρίς να έχει αποκλειστικά εισπρακτικό στόχο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αντίθετα για πρώτη φορά προέταξε τις επενδύσεις των αδειοδοτημένων παρόχων, παρά τα έσοδα. Έτσι η χρέωση ανά MHz, ανά κάτοικο και ανά έτος εκχώρησης της κάθε συχνότητας, βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των χρεώσεων που έχουν σημειωθεί στις άλλες χώρες της Ευρώπης. 

Ωστόσο οι συχνότητες δεν δόθηκαν σχεδόν δωρεάν όπως συνέβη π.χ. στη Λετονία. Στην Ελλάδα η είσπραξη θα ανέλθει σε τουλάχιστον 368 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η τιμή εκκίνησης όλων των συχνοτήτων που πρόκειται να δημοπρατηθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Το τίμημα μάλιστα μπορεί να ανέλθει περαιτέρω, εφόσον υπάρξουν τρίτοι ενδιαφερόμενοι για κάποιες συχνότητες ή για το σύνολο των δημοπρατούμενων συχνοτήτων.