Τρεις εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Τρεις εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Έληξε στις 28/01 η προθεσμία υποβολής προσφορών του ανοικτού ευρωπαϊκού διαγωνισμού για την επιλογή ανάδοχου θαλάσσιου μεταφορέα, ο οποίος θα εκτελεί τη θαλάσσια μεταφορά επιβατών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

   Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου Βασίλη Δημητριάδη, πρόκειται για μία προσπάθεια που απέδωσε καρπούς, καθώς προσέλκυσε το ενδιαφέρον οικονομικών φορέων.

   Απέδωσε δε την προσέλκυση ενδιαφέροντος από μεταφορείς, στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον επανασχεδιασμό του διαγωνιστικού εγγράφου.

   Ο νέος μειοδοτικός διαγωνισμός είχε αίσιο τέλος, αφού τρεις εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εν λόγω ακτοπλοϊκή σύνδεση.

   Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός του υφυπουργείου Ναυτιλίας για προσέλκυση ακτοπλοϊκών εταιρειών που θα εκτελούσαν το δρομολόγιο Κύπρου-Πειραιά είχε αποτύχει, αφού δεν είχε προκύψει κανένα ενδιαφέρον.

   Αυτήν τη φορά οι τρεις εταιρείες από τις οποίες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον είναι η SCANDRO HOLDING LTD, η προσφορά της οποίας ανέρχεται στα 15.594.000 ευρώ, η N.Y. BUSINESS TIES LTD η προσφορά της οποίας ανήλθε στα 14.100.000 ευρώ και η KIARA NAFTIKI ETAIRIA (Όμιλος SeaJets) που πρόσφερε 16.500.000 ευρώ.

   Επισημαίνεται ότι η γραμμή επιδοτείται με 5,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τρία χρόνια (σύνολο 16,5 εκατ. ευρώ).

   Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2021 και οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς υπέβαλαν προσφορά μέσω της ιστοσελίδας της Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου e-procurement.

   Ο Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε επίσης ότι αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους θα τεθούν οι υποβληθείσες προσφορές ενώπιον της Κυπριακής Επιτροπής Αξιολόγησης, που ορίστηκε σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, για αξιολόγηση, με σκοπό την κατακύρωση της προσφοράς το συντομότερο δυνατόν και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την κατακύρωση του διαγωνισμού, ενώ η μεταφορά επιβατών θα ξεκινήσει τον προσεχή Απρίλιο ή Μάιο. Σημειώνεται ότι επαφίεται στον μεταφορέα που θα επιλεγεί, κατά πόσο θα χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Λεμεσού ή της Λάρνακας.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που υπήρχε ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδος ήταν πριν από 21 χρόνια.