Τράπεζες: Και στο βάθος μέρισμα!

Τράπεζες: Και στο βάθος μέρισμα!

Το α' τρίμηνο των τραπεζών άφησε θετική επίγευση στην επενδυτική κοινότητα. Η καλή εικόνα δεν περιορίστηκε στην ανάγνωση ενός ή δύο μεγεθών, αλλά ακουμπά αποτελέσματα και ισολογισμό. Αν αυτό λέει κάτι το α' τρίμηνο του 2022 είναι το ισχυρότερο τρίμηνο από πλευράς προ προβλέψεων κερδοφορίας από το 2011. Τα προ προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,84 δισ. ευρώ ενισχυμένα από έσοδα από hedging ομολόγων και την πώληση θυγατρικών.

Τα σχετικά έσοδα που προέρχονται από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες διαμορφώθηκαν σε 1,07 δισ. ευρώ. Σύμφωνοι. Αν ήταν αμιγώς λειτουργικά θα ήταν σαφώς ποιοτικότερα και θα είχαν ένα χαρακτήρα επανάληψης. Ωστόσο η κίνηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να προλάβουν τις αγορές και να ασφαλίσουν τις καλές τιμές που είχαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο τέλος του 2021 δείχνει και μια διορατικότητα και αν μια ενεργητική διαχείριση σε αντίθεση με άλλες περιόδους που τα αντανακλαστικά σε ανάλογες περιπτώσεις ήταν πολύ πιο αργά. Επίσης, η αξία των συναλλαγών από τις πωλήσεις των θυγατρικών έβγαλε στην επιφάνεια κρυμμένες αξίες που είχαν οι τράπεζες στο ενεργητικό τους.

Η εικόνα της κερδοφορίας όμως συνοδεύτηκε και από την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για πρώτη φορά ο δείκτης των NPEs έπεσε κάτω από το 10% (9,6%) με την κάλυψη να ανεβαίνει στο επιθυμητό 63,6%. Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων (κερδοφορία, βελτίωση ποιότητας ενεργητικού) δημιουργεί μια ασφάλεια τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά: Οι τράπεζες αναμένουν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο δεύτερο εξάμηνο λόγω και της λήξης των σχετικών προγραμμάτων κρατικής υποστήριξης. Η αύξηση αυτή θα περιοριστεί λόγω της αύξησης της πιστωτικής επέκτασης (θα μεγαλώσει στο κλάσμα ο παρονομαστής) αλλά και από το εισόδημα που θα δημιουργηθεί α) από τις νέες χορηγήσεις και β) από την αύξηση των επιτοκίων.

Η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να ενισχύσει τη γραμμή των επιτοκιακών εσόδων. Περίπου το 90% των δανείων έχει μεταβλητό επιτόκιο και ανάλογα με το μέγεθος των χαρτοφυλακίων οι τράπεζες έδωσαν τη δική τους εκτίμηση: Η Alpha Bank βλέπει ότι σε μια αύξηση 50/100/150 μονάδων βάσης το επιτοκιακό της εισόδημα θα αυξάνονταν κατά 68/183/231 εκατ. ευρώ ή 6%/16%/20% αντίστοιχα. Η Πειραιώς έχει μεγαλύτερο βήμα κερδοφορίας αφού σε μια άνοδο 50/100 μονάδων βάσης η αύξηση σε απόλυτα μεγέθη είναι 160 και 250 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η Eurobank για τις πρώτες 100 μονάδες αναμένει αύξηση στα έσοδα από τόκους 230 εκατ. ευρώ ενώ τέλος η Εθνική Τράπεζα για τις πρώτες 50 μονάδες βάσης (από -0,5% στο 0%) αναμένει 80 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία η αύξηση για κάθε 50 μονάδες βάσης προσθέτει 100 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα.

Οι τηλεδιασκέψεις πάντως είχαν αναφορές στο μέρισμα, τις περισσότερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 15 χρόνια. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank φαίνονται πιο έτοιμες να προχωρήσουν σε διανομές μερισμάτων που θα αντιστοιχούν στο 20-30% της καθαρής τους κερδοφορίας ξεκινώντας ακόμα και από τη φετινή χρήση. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank κινούνται πιο συντηρητικά και βλέπουν ως πιο εφικτή τη διανομή μερίσματος για την χρήση του 2023 χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο προμερίσματος αν οι στόχοι κερδοφορίας ξεπεραστούν νωρίτερα.

Αυτή ήταν μια πρώτη γεύση από το σύνολο των τραπεζικών αποτελεσμάτων που είδαμε στο α’ τρίμηνο. Οι ισολογισμοί βγάζουν πρόοδο, τα αποτελέσματα βελτίωση και η διαχείριση παίρνει εύσημα. Μένει η επιβράβευση του μετόχου για να κλείσει ο κύκλος που ξεκίνησε το 2008, μια απόφαση που θα πρέπει να αναμένει το πράσινο φως του επόπτη.

Πώς εξελίχθηκαν οι βασικοί λογαριασμοί των τραπεζών στο α' τρίμηνο

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Ενοπ)

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή