BoE: Άτακτο Brexit θα έχει δραματικές επιπτώσεις για την οικονομία

BoE: Άτακτο Brexit θα έχει δραματικές επιπτώσεις για την οικονομία

«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα άτακτο Brexit στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου χτυπά με έκθεσή της η Τράπεζα της Αγγλίας, κάνοντας λόγο για το ισχυρότερο πλήγμα από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. 

Η Βρετανία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη «βουτιά» της οικονομίας της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ενδεχόμενο άτακτου Brexit, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ κατά την δημοσιοποίηση έκθεσης για τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Συγκεκριμένα, στην Έκθεση που αιτήθηκε η Βουλή των Κοινοτήτων, η Τράπεζα εκτιμά ότι σε ένα «no deal» η χώρα θα αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων: Μείωση του ΑΕΠ κατά 8%, μείωση των τιμών των ακινήτων κατά 30%, αύξηση της ανεργίας 7,5%, επιτάχυνση του πληθωρισμού κατά 6,5% και κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε ορίζοντα τριετίας.

Το σενάριο της Τράπεζας της Αγγλίας εξετάζει την πενταετή περίοδο έως το 2023, έτος κατά το οποίο και προβλέπεται ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει.

Τα παραπάνω έγιναν με φόντο την δημοσιοποίηση έκθεσης της κυβέρνησης της χώρας, για την ανάπτυξη και τα σενάρια του Brexit, σύμφωνα με την οποία αν δεν υπάρξει συμφωνία, το μέγεθος της οικονομίας θα είναι κατά 7,7% μικρότερο.