Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια, προειδοποιεί για αργή ανάκαμψη

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια, προειδοποιεί για αργή ανάκαμψη

Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια της η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, διατηρώντας παράλληλα στο υπάρχον επίπεδο το πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων, ενώ προειδοποίησε ότι αναμένει πιο αργή οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας.

Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Bank of England αποφάσισαν να διατηρηθεί το βασικό επιτόκιο δανεισμού της στο 0,1%, από 0,75% που ήταν πριν την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού.

Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την επέκταση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της, στο οποίο είχαν προστεθεί τον Ιούνιο 100 δισ. λίρες, με το συνολικό του μέγεθος να φτάνει στα 745 δισ. λίρες.

Την ίδια ώρα, η BoE δήλωσε ότι δεν αναμένει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα πριν από το τέλος του 2021, ενώ σε προηγούμενη εκτίμησή της θεωρούσε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μπορούσε στα μέσα του επόμενου έτους να φτάσει το μέγεθος που είχε το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Ειδικότερα, η Τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 9,5% το τρέχον έτος (από το 14% που είχε εκτιμήσει τον Μάιο),  θα ανακάμψει κατά 9% το 2021 και επιπλέον κατά 3,5% το 2022.