Τράπεζα Πειραιώς: Στα 94 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το γ' τρίμηνο

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 94 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το γ' τρίμηνο

Αύξηση στα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς τόσο στο γ΄τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το β'' τρίμηνο, όσο και στο σύνολο του εννεαμήνου.
 
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε 94 εκατ. ευρ το γ'' τρίμηνο 2018 έναντι 24 εκατ. ευρώ το β'' 3μηνο 2018. Ακόμα και μετά από την αφαίρεση της έκτακτης ποιοτικής προμήθειας, τα καθαρά κέρδη του γ'' τριμήνου 2018 ανήλθαν σε 46 εκατ., ευρώ σχεδόν διπλάσια από το β'' τρίμηνο. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 123 εκατ. ευρώ το γ'' τρίμηνο 2018, αυξημένο έναντι των 43 εκατ. ευρώ κατά το β'' 3μηνο. Οι διακοπτόμενες δραστηριότητες το γ'' τρίμηνο του 2018 ήταν ζημιογόνες κατά 27 εκατ. ευρώ κυρίως εξαιτίας της αποεπένδυσης από την Piraeus Bank Bulgaria. Το εννεάμηνο 2018 το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη ζημία των 15 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2017.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε ήταν ένα σημαντικό τρίμηνο για την Τράπεζα Πειραιώς. Επιτύχαμε την επαναφορά της κερδοφορίας του Ομίλου, με €94 εκατ. καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να προστίθενται κατά το 3ο 3μηνο 2018. Αυτή η επίδοση επιτεύχθηκε παρά τις αναταράξεις που παρατηρήθηκαν στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές τους τελευταίους μήνες. 

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους μειώσαμε τα NPE κατά περίπου €5,2 δισ., επιτυγχάνοντας τους στόχους μας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώσαμε το δείκτη κάλυψης NPE στο 49%. Τις τελευταίες εβδομάδες το ΥπΟικ/ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασαν δύο σχέδια αντιμετώπισης των υψηλών NPE των ελληνικών τραπεζών. Αν και σε πρώιμο στάδιο, και τα δύο πλάνα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε μια συστημική λύση στο ζήτημα των NPE.

Η Τράπεζα κατάφερε ουσιαστική πρόοδο στη βελτίωση της ρευστότητας και του χρηματοδοτικού της προφίλ. Οι εισροές καταθέσεων στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 έφτασαν τα €3,6 δισ. σε ετήσια βάση, με τη θετική τάση να συνεχίζεται κατά το 4ο 3μηνο 2018 με περαιτέρω εισροές €0,3 δισ. Εξαλείψαμε τη χρηματοδότηση από τον ELAκαι ταυτόχρονα ξεκινήσαμε την αντικατάσταση της χρηματοδότησης από διατραπεζικά ρέπος με χρηματοδότηση από τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, μέσω της χρήσης του αποθέματος καλυμμένων ομολογιών μας, σε συνέχεια της επίτευξης των κριτηρίων επιλεξιμότητας της ΕΚΤ κατά τα τέλη του 3ου 3μήνου, ενώ μέσω αυτής της διαδικασίας στηρίζονται και τα καθαρά έσοδα τόκων. 

Το Πλάνο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης του Ομίλου εξελίσσεται θετικά, με 85% των ενεργειών ενίσχυσης κεφαλαίων να έχουν ολοκληρωθεί.Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common EquityTier 1 (CET-1) του Ομίλου διαμορφώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο 14,2% σε pro-forma βάση, προσαρμοσμένος για τη μείωση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού από τις πωλήσεις των θυγατρικών στην Αλβανία και τη Βουλγαρία και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων NPE που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο (Amoeba και Arctos).

Ενισχυμένοι από τις μέχρι σήμερα επιδόσεις μας στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, αισθανόμαστε σιγουριά ότι θα επιτύχουμε τους Επιχειρησιακούς Στόχους μας για μείωση των NPE κατά €14δισ. στα €13δισ. μέχρι το τέλος του 2021. Εργαζόμαστε για την εφαρμογή του σχεδίου μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις και τους επιχειρησιακούς στόχους, ενώ επιταχύνουμε την αποκατάσταση του ισολογισμού μας. Για το οικονομικό έτος 2018, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων μας για τα NPE και στοχεύουμε σε θετική καθαρή κερδοφορία».