Τράπεζα Πειραιώς: Αξιολογούμε διάφορες επιλογές για την εξυγίανση του ισολογισμού μας

Τράπεζα Πειραιώς: Αξιολογούμε διάφορες επιλογές για την εξυγίανση του ισολογισμού μας

Σε περίοδο ζυμώσεων δείχνει να εισέρχεται ο τραπεζικός κλάδος με την τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται αυτή την περίοδο στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις επιλογές που εξετάζονται για την εεξυγίναση του ισολογισμού της.

Στον απόηχο δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία έχει κατατεθεί πρόταση για αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας αφού προηγηθεί μετατροπή των Cocos, η Πειραιώς επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο ότι αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της, αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα Πειραιώς αναφέρουν πως πράγματι υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι για την διενέργεια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην τράπεζα με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά από αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, χωρίς ωστόσο να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες καθώς εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια.

Δημοσιεύματα αναφέρονται συγκεκριμένα ότι οι τρεις μέτοχοι, που ελέγχουν αθροιστικά το 19,8% των μετοχών της τράπεζας ( Τζον Πόλσον με 9,3%, Αριστοτέλης Μυστακίδης με 5%, Bienville με 5,5%) έχουν προτείνει στο ΤΧΣ που σήμερα ελέγχει το 26,5% της τράπεζας, την μετατροπή των Cocos σε μετοχές και εν συνεχεία την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ με στόχο να την καλύψουν ενισχύοντας το ποσοστό συμμετοχής τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το ΤΧΣ αναμένεται να συνεδριάσει και να εξετάσει την πρόταση ή τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι, χωρίς να είναι ξεκάθαρο τις θα αποφασίσει δεδομένου ότι η μετατροπή των Cocos σε μετοχές θα συνεπάγετο την καταγραφή ζημιάς για το Ταμείο και η ΑΜΚ σημαντική μείωση του ελέγχου του Δημοσίου και των άλλων μετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η διαρροή των σεναρίων περί ΑΜΚ έχει προκαλέσει πιέσεις στη μετοχή της Τράπεζας η οποία νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 15,72% χαμηλότερα (0,7990 ευρώ) για να περιορίσει στ συνέχεια τις απώλειες της στο -9%.

Η ανακοίνωση της Πειραιώς

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα πως σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο».