Τραμπ και προεκλογικές παροχές «καίνε» το Χρηματιστήριο

Τραμπ και προεκλογικές παροχές «καίνε» το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μπορεί η έξαρση του εμπορικού πολέμου να είναι η γενεσιουργός αιτία για την αλλαγή στάσης των επενδυτών παγκοσμίως, οι οποίοι μειώνουν ραγδαία τα ρίσκα και «κλειδώνουν» ρευστότητα, όμως, σε εγχώριο επίπεδο, η αλλαγή του σκηνικού τόσο στην αγορά ομολόγων, όσο και των μετοχών εν πολλοίς αποδίδεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση μπήκε σε τροχιά... τυφλής παροχολογίας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Ασφαλώς, ειδικά στο Χρηματιστήριο η αγορά έψαχνε αφορμές ή αιτίες διόρθωσης μετά τη χωρίς ανάσα άνοδο του πρώτου 4μήνου, που έδωσε κέρδη 26% στο Γενικό Δείκτη και 45% στον τραπεζικό, όμως η ραγδαία επιδείνωση στην αγορά των ομολόγων, αποδίδεται σύμφωνα με τους αναλυτές στην εν γένει ανησυχία για το όψιμο κρεσέντο παροχολογίας.
Χωρίς τις (τυπικές) δεσμεύσεις του μνημονίου η κυβέρνηση δείχνει να κινείται πλέον σε τακτικές… Τσοβόλα δώστα όλα, ξεκινώντας μπαράζ παροχολογίας, με τις ανησυχίες πλέον να φτάνουν έως τα κλιμάκια της Ε.Ε.

Όπως ανέφερε χθες το Reuters, παράγοντας της Ε.Ε. τόνισε πως το πακέτο θετικών μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση ίσως να μην είναι ευθυγραμμισμένο με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των πιστωτών της...

Η ίδια πηγή ανέφερε πως τα στελέχη της Ε.Ε. που ήταν στην Αθήνα επιφορτισμένα με την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, ενώ άλλος αξιωματούχος – που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο – φέρεται πως τόνισε ότι «οι προτάσεις του Τσίπρα αποτελούν ακριβώς την οικονομική χαλάρωση που είναι συνδεδεμένη με την πολιτική για την οποία είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους».

Σε κάθε περίπτωση, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης θα αξιολογηθούν στη βάση της συμμόρφωσής τους με τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πληροφορίες λένε πως ίσως το θέμα τεθεί σε συζήτηση στο τελευταίο Eurogroup στις 16 Μαΐου, κάτι που όπως και να ''χει, φέρνει την Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο και υπό... εξέταση, κάτι που ασφαλώς δε λειτουργεί εποικοδομητικά στο επενδυτικό της προφίλ.

Ολοσχερής αλλαγή σκηνικού το Μάιο

Ασφαλώς, θα ήταν υπεραπλούστευση να αποδοθεί το «γύρισμα» του ελληνικού χρηματιστηρίου μόνο στον παράγοντα – παροχολογία της κυβέρνησης, καθ'' ότι καταγράφεται ευρύτερα ολοσχερής αλλαγή σκηνικού στις διεθνείς αγορές αυτή την εβδομάδα, οπότε σε κάθε περίπτωση μια μικρή, περιφερειακή αγορά όπως η ελληνική, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να πάρει κόντρα στο ρεύμα.

Άλλωστε, υπήρχε έτσι κι αλλιώς ανάγκη διόρθωσης καθώς οι πωλητές... καραδοκούσαν όλο το τελευταίο διάστημα. Όμως, η επιδείνωση στην αγορά ομολόγων, ασφαλώς προβληματίζει, με την ανησυχία να φτάνει και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που φέρεται να εξετάζει περαιτέρω αναβολή της σχεδιαζόμενης (νέας) εξόδου στις αγορές.

Χθες το 10ετές αναρριχήθηκε στο 3,538%, έχοντας απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά 14 ετών και το 3,28%, ενώ το 5ετές διαμορφώθηκε στο 2,441%, μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που είχε βρεθεί τον περασμένο μήνα.

Την ίδια ώρα στο χρηματιστήριο συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις με αιχμή τις τράπεζες που εύλογα δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς είχαν βρεθεί σε ακραία υπεραγορασμένα επίπεδα. Πλέον ο Γενικός Δείκτης χάνει περίπου 60 μονάδες από το πρόσφατο (ενδοσυνεδριακό) υψηλό των 785,31 μονάδων που βρέθηκε στις 23 Απριλίου, χωρίς να μπορεί κανένας αναλυτής να προεξοφλήσει τον «πάτο» της πτώσης – διόρθωσης.

Το θετικό πάντως είναι ότι το χθεσινό κλείσιμο έγινε υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας, καθώς έλαβε χώρα μια προσπάθεια μίνι ανασύνταξης ώστε να κρατηθεί η ζώνη των 720 μονάδων.

Πάντως, ο Γ.Δ. καταγράφει πτώση αυτή την εβδομάδα κοντά στο 6%, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί περί το 10%. Πλέον, μένει να δούμε πως θα κινηθεί σήμερα η αγορά μετά το σημαντικό «μάζεμα» που έγινε χθες στη Wall Street, με φόντο τις δηλώσεις Τραμπ ότι δεν αποκλείει συμφωνία ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Αν τυχόν και «επιστρέψουν» οι διεθνείς αγορές τότε και το Χ.Α. μπορεί να ξαναβρεί άμεσα μέρος του χαμένου εδάφους, καθώς η έως τώρα πτώση δεν ξεφεύγει από μια θεμιτή – έστω και με αιχμηρό τρόπο – διόρθωση, ύστερα από ένα ράλι που έφερε τις τράπεζες έως το +115% και κάποια blue chips έως +40% το πρώτο 4μηνο του 2019.

Μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν ισχυρή πτώση (και) χθες με τον DAX της Φρανκφούρτης να χάνει και τις 12.000 μονάδες ύστερα από αρκετές ημέρες.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης DAX έκλεισε στις 11.973 μονάδες με πτώση 1,69%, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,93% στις 5.313 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 7.207 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,87%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,65% κλείνοντας στις 375 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,43% στις 9.095 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 1,82% στις 20.818 μονάδες.