Ντ. Τραμπ: «Διόρθωση» το χτεσινό sell-off στη Wall

Ντ. Τραμπ: «Διόρθωση» το χτεσινό sell-off στη Wall

«Διόρθωση» που αναμενόταν εδώ και καιρό χαρακτήρισε το κύμα ρευστοποιήσεων το οποίο σημειώθηκε χθες στη Wall Street ο Aμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η απόφαση της Fed να συνεχίσει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της δείχνει πως τα στελέχη της έχουν «τρελαθεί».

«Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά στ'' αλήθεια διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. «Νομίζω (...) ότι η Fed κάνει λάθος. Νομίζω ότι έχει τρελαθεί», επέμεινε, αναφερόμενος στην αναγγελία της ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Σημειώνεται ωστόσο από το Reuters, η χρήση του όρου «διόρθωση» από τον Τραμπ δεν είναι χωρίς σημασία. Ο ορισμός της διόρθωσης για τους ορθόδοξους οικονομολόγους είναι μια πτώση κατά τουλάχιστον 10 εκατοστιαίες μονάδες από το υψηλό των προηγούμενων 52 εβδομάδων, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι οι δείκτες έχουν να πέσουν πολύ ακόμη.

Αυτό σημαίνει πως παρά το ξεπούλημα της Τετάρτης, ο δείκτης S&P 500 θα διπλασιάσει τις ζημιές του αν αποδειχθεί σωστή η εκτίμηση του Donald Trump. Έχει πέσει σχεδόν 5% από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε την 29η Αυγούστου.

Ενώ ο Nasdaq έχει πέσει κατά 8,5% από το ιστορικό του υψηλό την 29η Αυγούστου, άρα μια πτώση κατά 1,5% θα επιβεβαίωνε την εκτίμηση του ρεπουμπλικάνου.

Η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών αποδόθηκε κυρίως στις ανησυχίες για το υψηλότερο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ. Η άνοδος των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και τα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες πως η Fed μπορεί να επιταχύνει την άνοδο των επιτοκίων.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, σπάνια τις τελευταίες δεκαετίες οι πρόεδροι των ΗΠΑ ασκούν κριτική στις αποφάσεις της Fed εξαιτίας της ανεξαρτησίας της που είναι σημαντική για την οικονομική σταθερότητα.